Hoe fijn is het om soep te maken van eigen oogst? Zoete aardappel-paprikasoep (vegan) is een voorbeeld van zo´n soep. In januari begon ik al met het stekken van een zoete aardappel die ik bij Hofweb had gekocht. Ik hing de aardappel met z´n kontje in een glas water en maanden later ontstonden er scheuten. Die brak ik van de bataat en zette die ook weer in water. weken laten ontstonden er worteltjes en kleine blaadjes. De plantjes zette ik in potjes en uiteindelijk plantte ik die plantjes in de moestuin. Afgelopen week ging ik schatzoeken in de vette klei. Daar waren ze, niet heel veel en nog wat aan de kleine kant maar toch. Zoete aardappel uit eigen moestuin. Ik maakte er dus deze lekkere soep mee. Met een licht rokerig tintje door een snufje gerookt paprikapoeder. Perfect herfstvoedsel!
Je kunt trouwens echt alle kanten op met zoete aardappel. Perfect voor zoete gerechten zoals deze kruidige pannenkoekjes, deze omelet of frittata. Er zijn ook paarse zoete aardappels daar kun je deze soep mee maken. En ik maakt voor Hofweb deze tray-bake.
Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.
Schil de bataat en verdeel in blokjes. Haal de zaadlijst uit de paprika en snijd de paprika in repen.
Doe de bataat en paprika dan in een kom en sprenkel er wat olijfolie over. Schud om. Verdeel het groentemengsel over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de groente 25 minuten in de oven.
Pel en snipper ondertussen de ui en teen knoflook. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes. Strooi de kruiden erbij en bak even mee totdat het begin te geuren. Voeg dan de bouillon en het groentemengsel uit de oven toe. Pureer de soep kort met een staafmixer tot een egaal geheel.
Serveer met wat gehakte cashewnoten en fijngesneden stengel-ui. Geniet van deze zoete aardappel-paprikasoep.