Zomerse bowl met tempeh en tuinboontjes (vegan)

Zomerse bowl met tempeh en tuinbonen

Het tweede recept voor Hofweb van de maand juli. Met bowls kun je oneindig variëren en juist in de zomer is er ontzettend veel keuze. Ik koos voor behoorlijk wat plantaardige eiwitten door in deze bowl, granen, verschillende peulvruchten en pitten te combineren. Zomerse bowl met tempeh en tuinboontjes dus. Feestelijk omdat het er mooi uitziet en makkelijk omdat je het in een grote kom serveert. Ideaal om mee naar buiten te nemen. Heerlijk zomers eten. Het recept is voor 4 personen.
Ben je op zoek naar meer inspiratie probeer dan ook eens deze bowl.

Zomerse bowl met tempeh en tuinboontjes (vegan)
Ingrediënten:

  • 200 gram (rijst)tempeh naturel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el (kokos)olie
  • 4 el sojasaus
  • 175 gram gierst
  • 50 gram zonnebloempitten
  • flinke hand verse kruiden (peterselie, bieslook, bonenkruid
  • 500 gram tuinbonen (gedopt)
  • 150 gram peultjes
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 bosuitjes
  • 100 gram Aziatische/plukslamix
  • Een bakje kiemen naar keuze

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 6 el olijfolie
  • 1,5 el appelciderazijn
  • 1 tl ahornsiroop

Zomerse bowl
bereidingswijze:

Begin allereerst met het marineren van de tempeh. Snijd hiervoor tempeh in blokjes . Pel de knoflook en pers deze uit boven een rechthoekig schaaltje en meng met de sojasaus. Voeg de blokjes tempeh toe en meng goed zodat de blokjes helemaal bedekt zijn met de marinade. Laat de marinade minimaal 15 minuten intrekken.

Maak dan de dressing door de mosterd te mengen met olie, azijn en ahornsiroop tot een lobbige dressing.

Rooster vervolgens de gierst een paar minuten in een droge koekenpan, dit maakt dat de gierst lekkerder van smaak wordt (meer nootachtig) en minder plakt. Kook de gierst met de deksel op de pan (in 500 ml water zonder zout) in ongeveer 15-20 minuten gaar en droog. (Of volg de aanwijzingen op de verpakking.) Leg na de kooktijd een schone theedoek tussen de pan en de deksel en laat de gierst nog even nawellen.

Ook de zonnebloempitten rooster je een paar minuten in een droge koekenpan. Hak ondertussen de kruiden fijn. Maak de bloemkool schoon en verdeel in kleine roosjes, snijd de stronk in blokjes. Kook of stoom de bloemkool in een minuut of 10 beetgaar.

Verwarm (kokos)olie in een koekenpan en bak de tempeh.
Stoom de peultjes heel kort tot beetgaar en kook de tuinboontjes een minuut of vijf in weinig water. Snijd de bosui in ringetjes. Was en droog de slamix en snijd in stukken.

Roer de gierst los met een vork en schep er de kruiden en zonnebloempitten door, maak op smaak met zout en versgemalen peper. Verdeel dan de gierst en groenten over vier bowls, garneer met bosui. Tempeh en kiemen. Serveer met de dressing.

Zomerse bowl met tempeh en tuinbonen

Foto: Studio Mees in opdracht van Hofweb

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.