Kleur op mijn bord, ik houd ervan. Ik probeer dan ook vaak zo veel mogelijk kleuren te combineren in onze maaltijden. In de zomer is dat een stuk makkelijker dan in de winter en dus ga ik nu helemaal los. Er zijn zoveel soorten groenten en fruit verkrijgbaar op het ogenblik, heerlijk. En er groeit en bloeit ook van alles in onze moestuin. Dit jaar heb ik gele courgettes gezaaid en na een moeizame start geven ze nu een overvloed aan aan bloemen en dus courgettes. Gele courgettes bevatten meer vitamine C dan hun groene soortgenoten. En ze lenen zich prima om zonnige gerechten mee te maken zoals deze zonnige dahl met gele courgette.
Dahl is een typisch Indiaas recept en bestaat voornamelijk uit linzen. Linzen zijn peulvruchten.Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen zoals foliumzuur. Verder bevatten ze ijzer, koper en vitamine B1. Het mooie van linzen is dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende kleuren (met ook weer elk hun eigen unieke eigenschappen). Voor dit gerecht gebruik ik uiteraard de gele linzen.
In de Indiaase keuken worden er een veelheid aan kruiden gebruikt. Laat je dat vooral niet afschrikken. Kruiden en specerijen hebben ook allerlei gezonde eigenschappen en dragen vaak bij aan de optimale vertering van gerechten.
Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Doe de linzen in een vergiet en spoel ze af.
Schil de gember en rasp deze fijn.
Verwarm de kokosolie in een pan met dikke bodem en fruit de uien totdat ze glazig zijn.
Voeg dan de kaneel, kurkuma, komijn, geraspte gember en kardemom toe en bak deze specerijen even mee. Dan doe je de knoflook en linzen bij het geheel. Roer even door en giet er dan het water bij. Doe een flinke snuf zout en het laurierblaadje bij het geheel. Laat het met de deksel op de pan zachtjes doorkoken. De linzen waren bij mij in ongeveer een half uur gaar (maar dat ligt aan welke linzen je gebruikt). Check ondertussen wel even of het geheel niet te hard kookt en of het niet aankoekt aan de bodem.
Snijd ondertussen de courgette in blokjes. Voeg deze toe als de linzen bijna gaar zijn (na een minuut of twintig). Roer het geheel even om en laat dan nog een minuut of tien zachtjes koken. Maak tenslotte de dahl op smaak met vers gemalen zwarte peper, citroensap en eventueel nog wat zout.
Beetje verse koriander erover is heel erg lekker (als je ervan houdt natuurlijk ;)).
Combineer de dahl met rijst en een makkelijke groene salade of maak er een bloemkoolcurry bij zoals op de foto.