Hartige spelttaart met groene asperges

Het voorjaar is de tijd voor asperges, een hele gezonde groente. Zo bevatten asperges heel veel vitamines (A, diverse B, C en K) en mineralen.
Ze bevatten ontstekingsremmende stofjes en antioxidanten.
Alle reden om je in het voorjaar regelmatig tegoed te doen aan deze krachtpatsers.
Je kunt ze kort grillen, roerbakken, stomen of koken.
Ik had een bosje groene asperges in huis en bedacht dat ik daar wel een hartige taart van kon maken. Nou is de vulling van een hartige taart nooit zo moeilijk met eieren, room en allerlei soorten groenten kom je een heel eind. Maar het deeg voor de bodem dat is een ander verhaal. Ik wilde het maken met alles wat ik in huis had dus kwam ik uit op een deeg van speltmeel, eiwit-kwark en olijfolie. Het resultaat was een heerlijk knapperige korst die ook door mijn mannen werd goedgekeurd (dochterlief was op kamp) en ook de collega’s van manlief hebben de volgende dag tijdens de lunch nog een puntje ervan gesmikkeld.

Benodigdheden voor de hartige spelttaart met groene asperges (8 punten):

Voor het deeg:

  • 225 gram speltmeel
  • 100 ml olijfolie
  • 120 gram eiwit kwark (of Griekse yoghurt)
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • flinke snuf zout
  • 1 flinke eetlepel Italiaanse/ provinciaalse kruiden of oregano

Voor de vulling:

  • 1 bosje groene asperges
  • 1 kleine courgette
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 100 ml sojaroom (of crème fraîche)
  • zout en peper
  • 5 eetlepels parmezaanse kaas
  • 5 eetlepels geraspte belegen kaas
  • lepel olijfolie (of kokosolie)

Bereiding van de hartige spelttaart met groene asperges:

Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht)

Doe alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een kom.
Mix het geheel met behulp van deeghaken tot een samenhangend deeg.
Maak er met je handen een bal van (je krijgt vette handen) en rol het in vershoudfolie.
Laat het deeg ongeveer twintig minuten in de koelkast rusten.

Pel de ui en snipper deze. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin.
Snijd de courgette in kleine blokjes en voeg die bij de ui. Bak het geheel nog een paar minuten.
Bestrooi met peper en zout.
Meng in een kom de eieren, room en parmezaanse kaas. Voeg hier ook wat peper en zout aan toe.
Klop dit mengsel luchtig op met een garde.

Haal het deeg uit de koelkast. Gebruik een springvorm van 22 cm doorsnede (20 kan ook).
Bekleed de bakvorm met het deeg, invetten hoeft niet perse door de olijfolie in het deeg.
Ik doe het deeg in de vorm en duw het dan plat, je kunt ook proberen het deeg eerst uit te rollen (maar dat deed ik niet). Zet de bodem voor 20 minuten in de oven om voor te bakken.
Let op dat het niet al te bruin wordt.

Haal dan de bodem uit de oven en bed deze met het ui- en courgettemengsel. Snijd de asperges in de lengte door en leg deze over het groentemengsel heen (meerdere laagjes). Giet vervolgens het ei,room en kaasmengsel erover en strooi er geraspte kaas over heen. Zet de taart nu opnieuw in de oven voor ongeveer 25 minuten. Het is lekker als de asperges nog een beetje een ‘bite’ hebben.
Serveer de taart met een lekkere frisse groene salade.

 

Hartigespelttaart met groene asperges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *