Kokos-bloemkooltaartje met een vleugje citroen

Het is weer gelukt, groente in een zoet taartje! Ik kwam op het idee door een recept van Nanne Hogeland en gaf er mijn eigen twist aan. Het is een klein taartje geworden want ik was toch wel een beetje voorzichtig. Bloemkool, ik moest er zelf zelfs even aan wennen. Niet heel makkelijk en snel klaar maar wel de moeite waard als je voor een gezonde lekkernij wil gaan bij je kopje koffie of thee. Je verwacht het misschien niet maar bloemkool bevat heel veel vitamine C!. Bloemkool is ook goed voor je botten, het is namelijk de groente met de meeste calcium en deze witte groente bevat ook nog eens hulpstoffen waardoor deze calcium goed opgenomen kan worden door je lichaam. Kortom, allemaal goede redenen om dit kokos-bloemkooltaartje met een vleugje citroen binnenkort eens te maken.

Ingrediënten voor een kokos-bloemkooltaartje met een vleugje citroen:

Voor de bodem:

  • 75 gram zonnebloempitten
  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram roomboter
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 200 gram bloemkool
  • rasp en sap van een biologische citroen
  • 50 ml rijststroop
  • halve tl vanillepoeder
  • 50 gram santen (kokos)
  • 100 ml water
  • 2 gram agar-agar

Voor de topping:

  • 2 eetlepels rijststroop
  • twee handen kokossnippers

Bereiding van het kokos-bloemkooltaartje met een vleugje citroen:

Ik gebruik mijn kleine springvorm, deze heeft een diameter van ongeveer 17 cm.
Bekleed de bodem met bakpapier door een vel papier tussen de bodem en de ring te klemmen.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Vermaal de zonnebloempitten met behulp van een keukenmachine of staafmixer.
Smelt de roomboter op zacht vuur. Voeg de roomboter toe aan de suiker en vermalen zonnebloempitten en meng goed door elkaar. Verspreid dit mengsel dan over de met bakpapier bekleedde bodem van de springvorm met een lepel en druk goed aan. Zet deze bodem in de oven en bak deze in 10-15 minuten goudbruin. Laat daarna uiten de oven afkoelen.

Stoom de bloemkool kort (in doe dat altijd in een zeefje boven een pannetje water).
Rasp de schil van de citroen en pers hem dan uit.
Smelt de santen au bain marie.
Doe dan de bloemkool met de citroensap, rasp, vanillepoeder en rijstsiroop in de keukenmachine of blender. Meng het geheel totdat de bloemkool heel fijn is.

Doe de 100 ml water in een steelpannetje, verwarm het, voeg de agar-agar toe en kook het drie minuten.
Meng het dan door het nog warme bloemkoolmengsel heen. Als het bloemkoolmengsel koud is geworden moet je het nog even verwarmen (niet koken) voordat je de agar-agar toevoegt. Dit mengsel verspreid je gelijkmatig over de taartbodem. Als het lauw is zet je het in de koelkast om verder te koelen.

Verwarm een koekenpan en rooster hierin de kokossnippers. Doe hier dan twee eetlepels rijststroop bij en roer het snel goed om zodat het een beetje plakkerige snippers worden. Verspreid deze dan ook gelijkmatig over de taart en je kokos-bloemkooltaartje met een vleugje citroen is klaar*.

kokos-bloemkooltaartje

(*je kunt de taart ook nog overgieten met wat gesmolten pure chocolade, ook lekkerrrr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.