Een super simpel recept voor een bijgerechtje. Zo simpel dat ik in eerste instantie twijfelde of ik het wel zou delen. Ook omdat de foto’s wat minder zijn, het wordt sneller donker ’s avonds. Het  is namelijk zo dat ik de meeste gerechten nog even snel op de foto zet voordat ze gegeten gaan worden. Pastinaak-aardappelpuree met peterselie , heel simpel maar ook heel lekker. Veel mensen eten minder of geen aardappels. Deels snap ik dat, met name door wat er over aardappels wordt geschreven qua snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel bevat veel koolhydraten. Maar aardappel bevat ook heel veel belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines.

Door aardappel te combineren met een ander soort (vezelrijke) groente en wat vet heb je minder last van een ‘koolhydraatpiek’. Vandaar dat ik aardappels graag combineer met zoete aardappels, knolselderij, wortel of pastinaak en een beetje biologische (gras)roomboter. En natuurlijk kun je daar ook allerlei kruiden en specerijen aan toevoegen. Deze keer gebruikte ik peterselie maar andere groene kruiden zoals bieslook, rozemarijn of tijm. Of een combinatie van allemaal.

Pastinaak-aardappelpuree met peterselie (bijgerecht 4 personen)
ingrediënten:

  • 400 gram pastinaak
  • 400 gram aardappels
  • flinke hand verse peterselie
  • 100 ml warme (plantaardige) melk
  • 20 gram grasroomboter
  • zout, peper en een snufje nootmuskaat

Pastinaak-aardappelpuree met peterselie
bereidingswijze:

Schil de aardappels en de pastinaak. Snijd ze vervolgens in even grote stukjes. Doe een klein laagje water in de pan en doe daar de pastinaak en aardappels bij. Ik kook mijn aardappels tegenwoordig zonder zout omdat het zo is dat de kalium in de aardappel verloren gaat wanneer je tijdens het koken zout toevoegt. Ook gebruik ik maar een klein beetje water zodat ik de groenten niet hoef af te gieten. In het gietwater zitten namelijk ook veel voedingsstoffen die anders verloren gaan. Kook de aardappels en pastinaak ik ongeveer 10-15 minuten gaar (ligt eraan hoe groot je de stukken hebt gesneden). Verwarm ondertussen de melk in een klein pannetje. En hak de peterselie fijn.

Wanneer de aardappels en pastinaak gaar zijn giet je het kleine beetje water wat er nog in de pan zit niet weg. Stamp de aardappels en pastinaak met een stamper. Voeg zout, peper en een beetje melk toe en roer het door elkaar. Roer er vervolgens de fijngehakte peterselie, een snufje nootmuskaat en de roomboter door. Direct serveren. Lekker met geroosterde groenten en een gevulde portobello of deze witlofsalade.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *