Pittige polenta met venkel-tomatensaus

Polenta, oftewel maisgries is op zichzelf niet heel bijzonder van smaak. Vroeger werd het vooral gegeten door arme mensen omdat het goedkoop was en goed vulde. Van oorsprong is het een Noord-Italiaans  gerecht. Je maakt het door het maismeel te koken in water. Wanneer je het laat afkoelen kun je er stukken van snijden om te eten in plaats van rijst of aardappels. Juist doordat polenta zo neutraal van smaak is leent het zich erg goed om er smaakmakers aan toe te voegen. Je maakt bijvoorbeeld deze pittige polenta door er chilipeper kruidenzout en harde geitenkaas aan toe te voegen, dat in combinatie met de venkel-tomatensaus maakt het geheel een heuse traktatie. Niet moeilijk, wel even wat werk.
Het recept is voor vier personen.

Ingrediënten voor de pittige polenta met venkel-tomatensaus:

Voor de polenta:

  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tak verse rozemarijn
  • 1/2 rode chilipeper
  • 150 gram polenta
  • 1 tl kruidenzout
  • 100 gram geraspte harde geitenkaas

Voor de tomatensaus:

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote venkelknol
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl honing

Bereiding van de pittige polenta met venkel-tomatensaus:

Bereid de polenta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Bekleed een bakplaat met ovenpapier.

Pel de knoflook en snijd deze heel fijn.
Rits de blaadjes van de tak rozemarijn en hak deze klein.
Snijd ten slotte ook de peper heel fijn.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit op laag vuur de knoflook totdat deze glazig is. Voeg dan de peper erbij. Na een paar minuten kan de rozemarijn erbij en de pan van het vuur.

Wanneer de polenta gaar is meng je deze met het rozemarijn-mengsel, de kaas en het kruidenzout.
Proef  de polenta en maak eventueel op smaak met zout en peper.

Giet de polenta op het bakblik en zet het weg om af te laten koelen.

Maak ondertussen de tomatensaus.
Pel de ui en knoflook en snipper deze.
Verwarm olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook.
Maak de venkelknol schoon, bewaar het lichte groene blad en snijd de rest in kleine stukjes.
Bak de venkel een minuut of tien mee met de ui en knoflook.
Voeg dan de tomatenblokjes toe en laat het geheel zachtjes pruttelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Wanneer de polenta helemaal afgekoeld is kun je er repen van snijden.
Leg de repen op een rooster met bakpapier bekleed en bak ze in ongeveer 25 minuten krokant.

Maak de tomatensaus op smaak met peper,zout en een beetje honing als de saus nog te zuur is.
Serveer de polenta reepjes met de saus en een lekkere groene salade. Het groene blad van de venkel is mooi als garnering en smaakt een beetje naar anijs.

polenta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *