Wat hou ik toch van het voorjaar. In een paar weken tijd is alles weer frisgroen. Er bloeien bloemen en alles ziet er zonniger uit. Ook op culinair gebied is de lente een traktatie. Allerlei soorten ‘onkruid’ lenen zich om te verwerken tot lekkere hapjes of smakelijke decoraties, denk aan paardenbloemen, madeliefjes en brandnetels.
Afgelopen vrijdag was ik in Duitsland en kocht daar een bosje biologische daslook, een typische voorjaarsgroente. In Nederland is daslook helaas redelijk zeldzaam, het komt in het wild voor maar staat op de lijst van beschermde plantensoorten. Wel blijkt hij makkelijk te kweken in de tuin dus dat ga ik zeker proberen, zowel de bladeren als de witte bloemen zijn namelijk eetbaar.
Zoals de naam al doet vermoeden is het familie van de look.
De smaak lijkt op knoflook,ui en bieslook. Een pittige smaakmaker.
Daslook is, zoals veel typische voorjaarsgroenten, een gezonde groente. Het bevorderd de spijsvertering, ontsmet en heeft een preventieve werking op hart- en vaatproblemen. Door allerlei gezonde mineralen in daslook is het ook uitermate geschikt om te gebruiken tegen voorjaarsmoeheid.
Kortom, genoeg redenen om eens uit te proberen in een soepje want ik had tot gisteren nog nooit daslook gegeten en was reuze benieuwd. Na wat uitzoekwerk kwam ik erachter dat het belangrijk is om daslook niet te koken, dan gaan de werkzame stoffen verloren.
Pel en snipper het sjalotje. Verwarm de roomboter in een pan en fruit de sjalot glazig.
Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in blokjes.
Doe 500 milliliter groentebouillon bij de sjalot en voeg de aardappelblokjes toen.
Kook de aardappels gaar in de bouillon in ongeveer 10 minuten.
Snijd de daslook in grove stukken.
Wanneer de aardappel gaar is pureer je het geheel met de staafmixer.
Warm nog even goed door en voeg vervolgens de daslook toe en pureer het met de staafmixer, je krijgt een prachtige groene soep. Maak op smaak met een klein scheutje citroensap en wat peper.
Decoreer met een madeliefje en eet direct op.
Super lekker (mits je van uien, bieslook, knoflook houdt) en super gezond!