Mijn herfstliefde heet pompoen zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt. Het is zo makkelijk om meer groenten te eten als je deze oranje bol gebruikt in soepen, sauzen en baksels. Nu vind ik het vaak een uitdaging om een verantwoord baksel ,waarin ik natuurlijk geen witte bloem of suiker verwerk, wel lekker luchtig van structuur te krijgen. Met deze pompoencake is dat perfect gelukt! Ik noem het een cake omdat hij door het gebruik van dadels en rozijnen licht zoet is maar je zou hem ook als vervanging van brood kunnen eten.
Ik rooster pompoen liever dan dat ik hem kook. Hij wordt op deze manier zoeter van smaak. Voor dit recept gebruikte in een lespompoen maar vaak gebruik ik ook een oranjepompoen. Bij beiden pompoenen kun je ook de schil gebruiken (mits je de biologische variant gebruikt en die zijn op het ogenblik heel goed verkrijgbaar). Als een flink pompoen hebt kun je met 1 keer roosteren verschillende recepten maken.
Doe de geroosterde pompoen samen met de dadels, banaan en een scheutje dadelsiroop in de kom van een keukenmachine of blender. Pureer het geheel tot een gladde puree. Voeg dan de eieren toe en laat de machine even draaien tot dat het een mooi mengsel is.
Rasp wat verse gember fijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
Vet een cakeblik in met wat kokosolie.
Meng in een beslagkom de volkoren speltmeel samen met kaneel, anijspoeder,zout, wijnsteenpoeder door elkaar. Giet dan het pompoenmengsel erbij en voeg de geraspte gember toe. Mix met een handmixer door totdat er een egaal beslag is ontstaan. Doe dan de theelepel bakingsoda en de eetlepel appelcider azijn bij het beslag en mix het kort door. Voeg ten slotte een handje rozijnen en gehakte walnoten toe en schep het beslag kort door (niet meer mixen).
Doe het beslag in het cakeblik, bestrooi de bovenkant met wat pompoenpitten en bak de cake in 35-40 minuten goudbruine en gaar. Heerlijk herfst!