Voor de opleiding natuurvoeding krijgen we regelmatig een product toegewezen om te onderzoeken en een kookopdracht mee te doen. Het is een van mijn favoriete onderdelen. Zo leer je nieuwe producten kennen en ga je het product uitpluizen. Zoals ik eerder deed voor het onderdeel ‘vetten’. En nu dan voor ‘suiker’. Een veelbesproken onderwerp. Als je de statistieken erop na slaat zie je dat we met z’n allen veel te veel suiker zijn gaan eten de laatste jaren met alle schadelijke gevolgen van dien. Vooral als je kant en klaar producten eet krijg je vaak ongemerkt veel suiker binnen, ook als je het niet verwacht. Light of zero lijkt dan een oplossing maar na jarenlang onderzoek blijkt dat er weliswaar geen calorieën in bijvoorbeeld light frisdranken zitten maar dat je er wel dikker van wordt. Producten zoals chocoladepasta haal ik al lang niet meer in huis. Meer dan de helft van een potje pasta bestaat namelijk uit geraffineerde suiker. Dus maakte ik zelf chocoladepasta van kikkererwten. Verrassend lekker!
Het zoetmiddel in de suikerles dat ik had toegewezen gekregen was agave siroop. Daar was ik niet zo blij mee omdat ik al eerder een klein onderzoekje had gedaan naar agave siroop. Een tijdlang leek het een gezond alternatief voor suiker te zijn omdat het je bloedsuiker niet laat pieken en omdat agave op zich een mooie geneeskrachtige plant is. Helaas is het ook zo dat het winnen van agave siroop alleen kan doormiddel van verhitting. Van de gezonde stoffen blijft weinig over. Doordat de vraag naar agave siroop (of nectar) is gestegen komt tegenwoordig de siroop vaak uit de wortel van de plant en niet uit de bladeren. En net zoals bij honing wordt de siroop vaak ‘gestretcht’. Dat houdt in de siroop wordt aangevuld met goedkope fructose-glusosestroop. Verder bestaat agave siroop voor het grootste deel uit fructose wat belastend is voor de lever. Agave siroop is het dus niet voor mij.
Suiker blijft natuurlijk suiker, een luxe product. Een traktatie. Maar als ik dan kies voor zoet dan wel ongeraffineerd. Er zijn zoveel alternatieve van gedroogd fruit zoals dadels, rozijnen, abrikozen tot oerzoet, kokosbloesemsuiker, honing of bijvoorbeeld rijststroop. Ieder zoetmiddel heeft specifieke eigenschappen en zoetkracht. En wanneer je dingen zelf maakt weet je precies hoeveel suiker je ergens in stopt. Zo ook met deze chocoladepasta met veel goeds en een beetje zoet. In eerste instantie maakte ik deze dus met agave siroop voor de opleiding maar kies liever voor een ander zoetmiddel.
Spoel de kikkererwten goed af en doe ze met het aanhangende water in de kom van de keukenmachine of blender. Staafmixer kan ook. Voeg alle ingrediënten toe behalve het beetje extra water of plantaardige melk. Meng het geheel tot een fijne pasta. Als je het te dik vind kun je het extra water gebruiken. Maak af op smaak met eventueel nog wat extra zout, zoet of zuur. Lekker smeersel om op een boterham te smeren en die vervolgens te bedekken met plakjes banaan en dan te bestrooien met wat gehakte (hazel)noten.