Pompoensoep met mandarijn en pompoenpitolie

In het kader van productkennis moet ik, voor mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur, regelmatig onderzoek doen naar een voedingsmiddel en hier een recept mee maken. Voor kennis over vetten verdiepte ik me in pompoenpitolie. En maakte ik pompoensoep met mandarijn en pompoenpitolie.
De naam van deze olie zegt het al, hij wordt gewonnen uit pompoenpitten doormiddel van koude persing.

Er zijn verschillende soorten vetten. Verzadigde-, enkelvoudig onverzadigde- en meervoudig onverzadigde vetten. Over het algemeen zijn verzadigde vetten dierlijk met uitzondering van kokosolie en cacaoboter. Deze zijn vast bij kamertemperatuur. De onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Het onderwerp vetten is behoorlijk ingewikkeld. Als je er wel eens in verdiept hebt is je vast opgevallen dat er veel tegenstrijdige berichten over geschreven worden.

Het allerbelangrijkste is ,denk ik,  dat je weet dat je olie met veel onverzadigde vetten niet moet verhitten met uitzondering van olijfolie wat je wel mag verhitten maar liever ook niet te heet en te lang. Olie met veel onverzadigd vet reageert (doormiddel van oxidatie) op verhitting en zuurstof waardoor er schadelijke stoffen ontstaan. Het is dus ook belangrijk dat je deze olie donker en koel bewaard en eenmaal geopend niet te lang bewaard (lijnzaad niet langer dan een maand).
Vetten zijn belangrijk voor ons lichaam maar ook hier geldt, net zoals met alles wat je eet en drink, gebruik met mate en varieer. En bedenk dat het bij plantaardige olie vaak net zoals werkt als met fruit. Beter de hele vrucht dan dat je alleen maar sap drinkt.

Ingrediënten voor de pompoensoep met mandarijn (6-8 personen):

  • 800 gram oranje pompoen
  • 1,5 gele ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 3 mandarijnen
  • flinke snuf chilipeper
  • beetje kokosolie
  • optioneel wat druppels pompoenpitolie en wat geroosterde pompoenpitten

Bereiding van de pompoensoep met mandarijn:

Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden. Verdeel de pompoen dan in stukken. Pel de uien en knoflook en snijd deze in grove stukken. Ik vind het altijd lekkerder om de pompoen eerst te roosteren voor een soep. Als je deze mening deelt, verdeel dan de stukken pompoen en de ui over een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster het geheel in ongeveer 20 minuten gaar. Mocht je liever de pompoen koken, verwarm dan een beetje kokosolie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui en pompoen alvorens de bouillon toe te voegen met de knoflook.
Kook zachtjes door totdat alles gaar is in zo’n 20 minuten.

Wanneer je gekozen hebt voor het roosteren, doe dan de stukken groente in een pan met de knoflook en giet er vervolgens de bouillon bij.  Kook een paar minuten door totdat alles zacht is.

Pureer de soep dan met een staafmixer. Snijd drie mandarijnen door en pers deze uit.
Giet het sap bij de soep en voeg vervolgens de chilipeper toe naar smaak. Roer goed door.

Serveer de soep met wat druppels pompoenpitolie en wat geroosterde pompoenpitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.