Er zijn van die dagen dat ik kijk wat er nog in huis is en daar het avondmaal van maak. Nou heb ik in de garage eigenlijk altijd wel een kleine voorraad met groenten die je wat langer kunt bewaren. Zo ook nu, er liggen wat uien, pompoenen en bieten. Van pompoen maak ik graag soep, muffins of taart maar nu wilde ik wel eens iets anders maken met pompoen. In een boek van Yotam Ottolenghi kwam ik een pompoenrecept tegen. Eigenwijs als ik ben gaf ik er mijn eigen twist eraan met dat wat ik in huis had. Een beetje van Yotam en een beetje van mezelf ;). Kruidige flespompoen met nigellazaad en kardemom . Een heerlijk herfst bijgerecht. Kruidig en verwarmend.
Er zijn veel verschillende pompoenen. Ik hou van pompoenen die je niet hoeft te schillen. Mijn persoonlijke favoriet is de Hokkaido pompoen, voor soep is de oranje het mooist maar net zo lekker is de groene. Eigenlijk rooster ik pompoen altijd voordat ik deze verder verwerk. Hierdoor krijg je een vollere en zoetere smaak. Pompoen is super gezond, heel goed biologisch of biologisch dynamisch verkrijgbaar en niet duur.
Nigellazaadjes zijn zwarte driehoekige zaadjes die ook wel zwarte komijn worden genoemd, ze hebben een nootmuskaatachtige smaak. Ze combineren niet alleen goed qua smaak maar ook prachtig met het oranje van de pompoen. Persoonlijk ben ik echt gek op kardemom, ik gebruik het dan ook vaak door baksels en ´s morgens door de havermout. Het heeft een wat citrusachtige smaak en een heerlijk geur. Grappig genoeg is het familie van geelwortel, laos en gember maar kardemom is geen wortel. Het zijn peulen die zaadjes bevatten.
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Snijd de flespompoen door midden en ontdoe deze van de zaden. Verdeel de pompoen in blokjes van ongeveer 3×3 centimeter. Pel de ui en snijd deze ook in stukjes. Verwarm de ghee in een koekenpan en voeg ook de olijfolie toe. Fruit de ui 5 minuten op zacht vuur. Voeg dan de pompoen toe en zet het vuur hoger. Bak de pompoen een paar minuten aan totdat deze iets kleur heeft. Voeg de komijn, koriander, chilipeper, nigellazaad, kurkuma en kardemompeulen toe en bak kort mee totdat ze beginnen te geuren. Doe dan het hele mengsel in een ovenschaal, voeg het kaneelstokje toe en overgiet het geheel met de bouillon. Zet vervolgens de schaal in de voorverwarmde oven.
Bak de pompoen gaar in ongeveer 25 minuten (tussendoor even checken). Haal dan de ovenschaal uit de oven en laat het even staan. Het meeste vocht is uiteindelijk opgenomen en verdampt, alle smaak van de specerijen zit in de pompoen. Lekker in combinatie met een lauwwarme bietensalade en rijst, paarse aardappelsalade of gekruide couscous.