Paddenstoelen, ik hou ervan. En dan niet alleen van champignons maar ook van oesterzwammen en shiitake. Ik bak ze, maak er ‘gehakt‘ van, verwerk ze in de soep of maak er burgers van. Burgers met oesterzwammen en kastanjechampignons.
In Lelystad, mijn woonplaats, is een kwekerij gevestigd waar ik vorig jaar bij op bezoek mocht. Ik leerde een heleboel over het kweken van paddenstoelen. Super interessant. Het is een heel delicaat proces. Als de basis goed en steriel is gelegd kan het groeien beginnen. In Lelystad gebeurt dat op blokken met geperst hout maar oesterzwammen kunnen ook op bijvoorbeeld koffiedik groeien. De juiste temperatuur en vochtigheid van wel van belang. Oesterzwammen die in het licht groeien verliezen hun roomwitte kleur en verkleuren naar bijna zwart.
Qua voedingswaarde zijn paddenstoelen ook erg interessant vanwege de stofjes die ze bevatten zoals lentinaan. Unieke stofjes die andere voedingsmiddelen niet bevatten. Er worden zelfs extracten gemaakt van bijvoorbeeld shiitake die ingezet worden als behandeling tegen bepaalde vormen van kanker. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend is in Lelystad de openlucht winkel ‘De Stek’ geopend. Zij verkopen als biologisch dynamisch landbouwbedrijf ook groenten van lokale leveranciers. Ik koop dus regelmatig van die lokale paddenstoelen om iets lekkers mee te maken.
Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Snijd de paddenstoelen in stukken. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg vervolgens de paddenstoelen en oregano toe en bak totdat de paddenstoelen vocht gaan loslaten. Giet het vocht af en doe de paddenstoelen in de mengkom van de keukenmachine. Doe de havermout en amandelmeel erbij samen met zout, peper en het ei. Meng het geheel tot een niet te fijn ‘deeg’. Hak de walnoten en snijd de lenteui in ringetjes.
Meng dan de lenteui, bieslook en walnoten door het mengsel met een lepel en zet het koel weg. De havermout kan zo het vocht opnemen. Vorm na een half uur (langer laten staan mag ook) vier burgers van het mengsel. Het blijft wat vochtig maar je moet er wel burgers van kunnen vormen. Eventueel nog wat havermout toevoegen mocht het mengsel echt te nat zijn. Bak vervolgens de burgers in de eetlepel ghee op matig vuur zo’n twintig minuten (10 minuten per kant).
Je kunt de burgers als vleesvervangers eten of beleg voor op een broodje. Snijd dan de bollen open en bekleed ze met wat jij lekker vindt, sla, tomaat, komkommer, ui en eventueel een klein beetje truffelmayonaise of suikervrije ketchup.
Eet smakelijk!