Spaghetti bolognese vegan, plantpower

Bolognese saus en dan zonder gehakt? Ja dus, het kan echt met het recept voor deze spaghetti bolognese vegan. Natuurlijk smaakt het anders dan saus met vlees maar qua uiterlijk en structuur is het echt de ‘bolognese’ ervaring. Super lekker en met veel goede voedingsstoffen. Uitermate geschikt als je minder vlees wilt eten, vegetarisch of veganistisch bent. Het originele recept is van vegadutchie en ik heb het een beetje aangepast naar eigen smaak.

Of ik vegetarisch ben? Nee dat ben ik (nog) niet maar ik eet heel weinig vlees. En als ik vlees eet dan is het van biologische komaf. Je vind op mijn website geen recepten met vlees omdat ik het eten van vlees niet wil promoten. Waarom niet? Omdat er bewijzen zijn dat met name rood en bewerkt vlees schadelijk kan zijn voor de gezondheid, ik tegen bioindustrie ben (dierenleed) en dat het eten van vlees belastend is voor het milieu. Nou wil ik echt niet de moraalridder uit gaan hangen en moet iedereen eigen keuzes hierin maken maar nu heb ik uitgelegd waarom ik de keuze maak om vegetarisch te promoten ;).

Ingrediënten voor de spaghetti bolognese vegan (voor 4-6 personen):

  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 125 gram walnoten
  • 1/2 rode peper (of een hele als je van pittig houdt)
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el gedroogde oregano of Italiaanse kruiden
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 tl rietsuiker
  • 690 ml passata di pomodoro
  • hand basilicum, in stukjes gescheurd
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • zwarte peper
  • handje olijven (optioneel)
  • 75 gram (volkorenspelt) spaghetti per persoon

Bereiding van de spaghetti bolognese vegan:

Pel de uien en knoflook en snijd fijn. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd de stengel bleekselderij in dunne plakjes. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin zachtjes de ui met de paprikapoeder voor een paar minuten. Voeg dan de wortel en bleekselderij toe en bak een minuut of vijf.

Doe de zongedroogde tomaten in de keuken machine en maal ze fijn. Doe er dan de walnoten bij en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg dan de gehalveerde champignons met het zout en de oregano toe en vermaal het geheel tot je een gehakt achtige structuur hebt. Doe dit mengsel in de pan samen met de knoflook en bak nog een minuut. Voeg dan de tomatenpassata, sojasaus en rietsuiker toe. Laat het geheel een minuut of twintig zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met peper en zout. Roer de basilicum erdoor en een handje in plakjes gesneden olijven.

Serveer met de al dente gekookte spaghetti.

Bestrooi met wat edelgistvlokken (vegan) of geraspte kaas (vega) en wat extra basilicum.

Eet smakelijk!

spaghetti bolognese vegan

P.S. de volgende dag heb ik het restje saus gepureerd met de staafmixer en gebruikt als de tomatensaus voor een zelfgebakken pizza. Mmmmm… ook lekker!

1 Comment

  1. Bea schreef:

    Lijkt me heerlijk
    Ga ik zeker proberen en de tip voor het eventuele restje is ook een goede 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.