Blissballs met biet en rozen

Blissballs met biet en rozen

Alweer even geleden volgde ik een aantal workshops op het gebied van eetbare wilde kruiden en planten. De natuur blijft me fascineren. Er is zoveel te vinden in de tuin, het plantsoen en het bos. Natuurlijk moet je altijd even uitkijken waar je iets plukt en doe dat vooral niet in een groenstrook voor honden. Maar als ik soms mensen hoor over hoe vies het is dat er wellicht een hond heeft geplast over een plantje dat je plukt, denk ik altijd dat de bestrijdingsmiddelen op groenten in de supermarkt zwaarder tellen qua ‘vies’. Maar goed, er bloeien nog wat rozen en ik had er al eerder wat uit het plantsoen geplukt en gedroogd. Het is van belang dat je voor dit recept onbespoten bloemblaadjes gebruikt. Blissballs met biet en rozen is een recept van Leah Groeneweg dat ik naar eigen smaak heb aangepast.

Chocolade, biet en rozen vind ik een heerlijke combinatie. Ik hou sowieso van het parfumachtige van rozen. Eerder maakte ik ook aan rozenlatte  
en nog veel eerder een pannenkoekentaart met rozen (en andere bloemen). Buiten het feit dat het er prachtig uitziet hebben veel bloemen een geneeskrachtige werking. Denk aan de rustgevende werking van kamille en lavendel, de herstellende kracht van goudsbloem. Wil je daar meer over weten dan kan je dit artikel dat ik schreef voor LIEFKE magazine lezen.

Deze blissballs maakte ik trouwens voor een hele speciale gelegenheid. Ik mocht namelijk een lezing/workshop verzorgen voor een groep vrouwen die samen een ‘Shakti’ vormen. Shakti staat in de Indiase mythologie voor de vertegenwoordiging van de vrouwelijke energie. Het was een hele fijne avond met veel interactie op een prachtige plek. En over energie gesproken, ik ging opgeladen naar huis. Het fijne is dat ik nog een keer een avond mag verzorgen voor deze dames. Kijk er nu al naar uit.

En nu dan het recept voor de lekkernij met roos

Blissballs met biet en rozen (30-35 stuks)
Ingrediënten:

  • 1 flinke rauwe rode biet
  • 80 gram dadels
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 75 gram rauwe cacaopoeder
  • 1 tl citroenrasp
  • 50 gram amandelen
  • 1 tl kardemom
  • 1-2 el rozenwater (voor consumptie)
  • 25 gram geraspte kokos
  • 1 el gemalen rozenblaadjes
  • snufje Keltisch zeezout
  • 1 el citroensap
  • snufje zwarte peper
  • 2 el kokosolie
  • extra kokos en gemalen rozenblaadjes om de balletjes in te rollen (ik gebruikte ook wat gedroogde korenbloemen)

Blissballs
Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine en maal het tot een soort van grove of fijnere pasta, net wat je lekker vindt. Proef even en voeg naar smaak eventueel nog wat toe. Je kunt in plaats van citroenrasp en sap sinaasappel sap en rasp gebruiken, ook heel lekker.

Ik maakte er een redelijk fijn mengsel van en dat viel in de smaak.

Het mengsel is plakkerig en een beetje zacht in de kom. Maak er balletjes van (ik hou meestal zo’n 15 gram per balletjes aan) en rol ze door de kokos en bloemblaadjes. Leg ze vervolgens op een schaaltje met bakpapier (dan plakken ze zeker niet vast).

Zet de balletjes vervolgens een paar uur in de koelkast zodat de smaken zich kunnen mengen en de balletjes steviger worden.

En dan… genieten maar.

Blissballs met biet en rozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.