Het is weer volop courgettetijd. Toen ik door Hofweb gevraagd werd om een feestelijk, lekker en kindvriendelijk recept te ontwikkelen was het makkelijk zat. De favoriet in ons gezin op dit moment. Courgettepannenkoekjes (gluten- en lactosevrij). Eerder ontwikkelde ik ook voor het zomernummer van LFK magazine ontbijtrecepten met courgette. Zo kwam ik op overnight oats met courgette, courgettebrood en stevige pannenkoekjes met courgette. Deze courgettepannenkoekjes zijn juist luchtig door het gebruik van kokosyoghurt.
Courgette is een groente die heel neutraal is, juist daarom kan je hem zowel in zoete als in hartige recepten gebruiken. Van soep, tot salade en van taart tot pannenkoekjes dus. De mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. Als je de zoekterm courgette intypt op deze site krijg je 44 hits, nog een paar weken en het zijn er zeker 50. Courgette verveelt nooit. Je kunt voor dit recept zowel groene als gele courgettes gebruiken. Courgettes bevatten kalium, verschillende B vitamines en vitamine C. Zo werk je tijdens het eten van pannenkoeken ook aan je gezondheid.
Rasp de courgette grof (met behulp van de keukenmachine). Leg de courgette op een schone en droge theedoek en knijp voorzichtig het vocht er uit. Breek de eieren in een kom en klopt ze los. Voeg vervolgens yoghurt, plantaardige melk, boekweitmeel, havermeel en het snufje zout toe en roer goed door elkaar. Spatel er tenlotte de bakingsoda en uitgelekte courgette door tot een goed gemengd dik beslag.
Verwarm olie in een koekenpan. Schep drie bergjes beslag in de pan en vorm er met behulp van een lepel kleine pannenkoekjes van. Bak ze op matig vuur (dat gaat het best als je een deksel op de pan doet tijdens het bakken). Draai de pannenkoekjes om als de bovenkant ´droog´ is. Bak ze gaar en goudbruin.
Voor een zoete variant: meng een gepureerde banaan en wat kaneel door het beslag. Lekker met vers fruit en een lepel kokosyoghurt.
Voor een hartige variant: meng wat groene kruiden en harde schapenkaas door het beslag. Lekker met wat rucola en tomaat.