Chocolade-courgettetaart met cookie dough topping

Chocolade-courgettetaart met cookie dough topping

Afgelopen zomer kregen we familie uit Zweden op bezoek. En ik wilde graag een taartje bakken. Nou is het zo dat ik in de zomer graag taartjes maak met fruit zoals deze, deze of deze. Maar niet iedereen houdt van zomerfruit (ja ik weet het, moeilijk voor te stellen). Ik wilde er natuurlijk wel een enigszins gezonde twist aan geven. Dus verwerkte ik courgette in de taart. Chocolade-courgettetaart met cookie dough topping . En dat viel in de smaak. De courgette zorgt vooral voor extra smeuïgheid.

Cookie dough is niets anders dan koekjesdeeg. Ongebakken koekjes dus. Met havermout kun je prima koekjesdeeg maken en rauw eten is geen enkel probleem. Maar zoals alle granen bevat ook havermout een anti-nutrient, fytinezuur. Anti-nutriënten zijn stoffen die een plant aanmaakt om zichzelf te beschermen maar in ons verteringsproces kan het ervoor zorgen dat sommige stoffen minder goed opgenomen worden. In dit geval ijzer, wanneer je voldoende vitamine C eet kun je er dan juist voor zorgen dat het wel goed opgenomen wordt.

Zoals met alles geldt: varieer. Dan krijg je van alles binnen. En als je bang bent dat je teveel fytinezuur binnen krijgt, ga dan na wat je eet. Zuurdesembrood dat de tijd heeft gekregen om lang te rijzen bevat weinig fytinezuur maar supermarktbrood juist veel. Paranoten bevatten veel fytinezuur, als je vaak noten eet doe je er goed aan om ze te weken en daarna te drogen. En wanneer je vaak havermoutpap eet doe je er goed aan om deze vooraf te weken in water en het water weg te gooien, het verkort ook de kooktijd. Maar nogmaals, gezonde variatie blijft wat mij het belangrijkste.

Chocolade-courgettetaart met
cookie dough topping
Ingrediënten:

Voor de taart:

  • 200 gram courgette
  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 el vanille essence
  • 50 ml kokosolie
  • 1 tl kardemom
  • 100 gram dadels
  • 75 gram cacao
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 el appelciderazijn
  • snufje Keltisch zeezout

Voor de topping:

  • 75 gram havermout
  • 2 el amandelpasta
  • 1 tl kaneel
  • 7 dadels
  • 1 el kokosolie
  • snufje Keltisch zeezout
  • handje hazelnoten
  • 50 gram pure chocolade (minimaal 75%)

Chocolade-courgettetaart
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Rasp de courgette en knijp deze goed uit zodat het meeste vocht uit de groente is.

Doe de eieren, samen met de banaan, vanille essence en dadels in de mengkom van de keukenmachine en meng tot een egaal geheel. Roer, in een andere kom, de amandelmeel, cacao, kardemom en het snufje zout door elkaar. Smelt ondertussen de kokosolie.

Mix vervolgens, met een handmixer, het eimengsel door het meelmengsel en giet er de kokosolie bij. Meng tot slot de bakingsoda en appelciderazijn door het beslag. Vet een kleine springvorm (doorsnede 18 cm) in met kokosolie en giet het beslag in de vorm. Zet de vorm vervolgens in de oven en bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar.

Maak ondertussen de cookie dough topping door alle ingrediënten behalve de hazelnoten en chocolade in de kom van de keukenmachine te doen. Meng het door elkaar totdat het een plakkerig en kruimelig geheel is.
Hak de hazelnoten grof en meng die er door.

Wanneer de taart gaar en een beetje afgekoeld is kun je de topping over de taart verdelen. Wanneer de taart nog warm is plakt te topping makkelijker. Laat de taart verder afkoelen en smelt de chocolade au bain marie.

Giet als laatste de chocolade over de topping en laat opnieuw afkoelen (kan ook in de koelkast). Altijd iets te vieren toch? Geniet ervan!

Chocolade-courgettetaart met cookie dough topping

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.