Het is weer tijd voor koek, herfstige kruidkoek met groente. Het is altijd weer een mooie uitdaging om extra groenten en dus vezels te verwerken in een zoet baksel. Kruidige zoete aardappelkoek met gember is een lekkere voedzame, smeuïge koek met vooral veel goeds. Eerder maakte ik bananenbrood met courgette en muffins met pompoen, ook heel lekker. Je kunt van bataat ook pannenkoekjes bakken. Zoete aardappel is sowieso heel veelzijdig. Soep, frittata of een omelet, het kan allemaal.
Schil allereerst de aardappels. Snijd ze vervolgens in blokjes en kook (of stoom) ze gaar in een minuut of 10.
Verwarm dan de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Doe ondertussen de eieren samen met de vanille essence, zoetmiddel, in stukjes gesneden abrikozen en een snufje zout in de mengkom van de keukenmachine/blender. Meng tot een egaal geheel (kan ook met een staafmixer). Voeg dan de iets afgekoelde zoete aardappel toe en meng kort door. Wanneer je te lang mengt maak je de vezels van de zoete aardappel te stuk, dan krijg je een plakkerig (en taai) resultaat.
Doe het meel in een kom met de droge specerijen en de gember rasp, meng het door elkaar. Giet dan het zoete aardappelmengsel erbij, voeg appelazijn en bakingsoda toe en spatel het om totdat er een mooi egaal beslag is ontstaan.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort hier het beslag in. Bestrooi met wat vlokken en bak de koek in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.
(Dit recept ontwikkelde ik voor LIEFKE magazine, winter 2018)