Bieten, ik hou ervan, die aardse zoetige smaak die perfect combineert met allerlei zuurtjes, knappertjes en umami. Zoet ,hartig, koud en warm te gebruiken en wat mij betreft dus heel veelzijdig. Voor de kerst ontving ik van TerraSana positive eating een pakket met verschillende soorten pure en biologische notenpasta´s. En laten noten nou ook perfect combineren met bieten. Tijdens een pré kerstdiner serveerde ik deze bietensoep met notentwist en die viel in de smaak. Ik maakte een grote pan maar je kunt het recept uiteraard ook halveren.
Nog een voordeel van bieten vind ik dat ze voordelig zijn. Zoonlief maakte voor het kerstdiner bietentartaar en was verbaasd dat hij maar een euro kwijt was aan een portie biologische bieten voor vijf personen. Als je tijd hebt koop je rauwe, als je ze snel wil gebruiken kun je gekookte kopen, ook die zijn biologisch heel voordelig. Deze soep maakte ik van rauwe bieten, die moeten best even koken voordat ze gaar zijn. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je de stukken snijdt die je gaat koken maar winterbieten hebben nu eenmaal tijd nodig. Mocht je de soep razendsnel op tafel zetten gebruik dan gekookte bieten. Die kun natuurlijk zo kopen maar ook de avonds voordat je de soep gaat maken al koken.
Pel de ui en knoflook en snipper deze. Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook op zacht vuur. Schil de bieten en snijd ze in (kleine) stukken. Voeg de bieten toe samen met de specerijen en klein gesneden gember. Bak alles even aan en voeg dan de bouillon toe. Laat de soep 30-45 minuten koken totdat de bieten gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Roer de notenpasta door de soep (niet meer laten koken). Pers de limoen uit en voeg het sap toe aan de soep. Serveer de soep met fijngesneden bosui en wat gehakte walnoten.
Eet smakelijk!