Pittige bieten-paprikasoep (vegan)

pittige bietensoep met paprika

Soep, ik kan het eigenlijk altijd wel eten. Een paar keer per week maak ik een pan soep. Het fijne vind ik dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten. Ook wordt het makkelijk om meer groenten te eten. Pittige bieten-paprikasoep is een verrassend soepje die je zo pittig kunt maken als je zelf wilt natuurlijk.

Groenten en fruit die diepe kleurpigmenten hebben bevatten over het algemeen veel antioxidanten. Denk bijvoorbeeld aan bieten, spinazie, blauwe bosbessen, en kersen. Antioxidanten zijn stoffen die je cellen beschermen voor vrije radicalen. Vrije radicalen heeft iedereen in zijn of haar lichaam. Het is een technisch verhaal maar waar het op neer komt is dat je niet te veel vrije radicalen wilt hebben. Dat zorgt namelijk voor oxidatie stress. Je hebt vrije radicalen die van binnenuit ontstaan (door de lichaamsprocessen) en vrije radicalen die ontstaan van buitenaf. Denk daarbij aan roken (ook meeroken), make-up, alcohol, medicijngebruik, verontreinigde lucht en met stip op 1: stress.

Deze oxidatie stress zorgt voor beschadiging van cellen. Soms is dat waarneembaar zoals veroudering van de huid maar de cellen die binnenin beschadigd raken kun je niet waarnemen met het oog. Je kunt het wel meten met bijvoorbeeld een EMB bloedtest. Belangrijker is het voorkomen. En dat doe je dus door het aanpassen van je lijfstijl. Voldoende ontspannen, voldoende beweging (maar ook overmatig sporten zorgt voor vrije radicalen) en natuurlijk gezond en gevarieerd eten.

Pittige bieten-paprikasoep
ingrediënten voor 2 personen:

  • 450 gram gekookte rode bieten
  • 2 kleine uien
  • 1 paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper (of chilivlokken)
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 el kokosolie of olijfolie
  • ter garnering: een lepel (plantaardige) yoghurt, theelepel nigella zaadjes en wat walnoten.

Pittige bieten-paprikasoep
bereidingswijze:

Pel allereerst de ui en knoflook en snipper deze. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui. Verwijder de zaadlijst uit de paprika en snijd deze in stukjes. Voeg dit, samen met de knoflook toe aan de glazige ui en bak even mee. Voeg dan de geschilde en in stukken gesneden biet toe samen met de halve rode peper. Giet de bouillon bij de groenten.

Kook het geheel een minuut of tien. Pureer vervolgens met de staafmixer tot een egale soep. Garneer met wat plantaardige yoghurt, nigella zaadjes en walnoten.

Makkelijk en snel klaar!

pittige bietensoep met paprika


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.