Aardbeien-frambozenjam zonder suiker

aardbeien-frambozenjam zonder suiker

Deze periode in het jaar is een overgangsperiode. Het begin van de lente, het eerste frisse groen en ook weer de eerste groenten van het nieuwe seizoen zoals raapsteeltjes. Maar fruit heeft nog even tijd nodig. En hoewel je tegenwoordig aardbeien kunt eten in december ben ik daar toch niet zo’n fan van. Buiten het feit dat ze vaak niet eens smaken naar aardbei hebben ze ook vele kilometers af moeten leggen om in de winkel te komen. Normaal gesproken moet je zacht fruit bijna direct opeten na de pluk omdat het dan het lekkerst is. Zacht fruit is gevoelig voor bederf. Onrijp plukken en kunstmatige toevoegingen zorgen ervoor dat zacht fruit dagen onderweg kan zijn en dan ook nog een paar dagen in de winkel kan liggen. Wat doe ik als ik dan toch zin heb in jam van zomerfruit in het voorjaar?
Aardbeien-frambozenjam zonder suiker maken van diepvriesfruit.

Natuurlijk is vers het allerlekkerst maar diepvriesfruit wordt ingevroren in het seizoen en er worden rijpe vruchten voor gebruikt. Een groot deel van de vitamines en andere gezonde stoffen blijven behouden. Een mooi alternatief als je zoals ik een jammetje wil maken. Eerder deelde ik al een recept voor jam zonder suiker van verse bramen. Door het gebruik van chiazaad wordt de jam mooi gebonden. Het is wel zaak om de jam in twee dagen op te eten want het bevat geen suiker wat over het algemeen een goed conserveringsmiddel is in combinatie met verhitting.

Aardbeien-frambozenjam zonder suiker
ingrediënten:

  • 225 gram diepvries aardbeien
  • 175 gram diepvries frambozen
  • 4 eetlepels chiazaad

Aardbeien-frambozenjam zonder suiker
bereidingswijze:

Laat eerst de aardbeien en frambozen ontdooien. Giet dan het meeste vocht af (en drink dat op). Pureer vervolgens de vruchten kort met een staafmixer. Voeg ten slotte vier eetlepel chiazaad toe en roer het geheel goed om. Doe dan de jam in een pot en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. De chiazaadjes nemen vocht op en zorgen voor de binding.

Mocht je het geheel toch niet zoet genoeg vinden kun je een lepeltje honing of esdoornsiroop toevoegen. Een snuf vanillepoeder is ook lekker in deze jam.

Heerlijk in een bakje (plantaardige) yogurt of voor op pannenkoekjes.

Aardbeien-frambozenjam zonder suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.