Bramenjam zonder gelei en suiker

Het is de tijd van de bramen, als ik naar de moestuin loop kom ik altijd langs een behoorlijke struik die al weken mooie vruchten geeft. Vaak pluk ik een handje als tussendoortje voor onderweg. Soms pluk ik wat meer zodat ik er jam van kan maken. Meestal gebruik ik als ik jam maak bio geleisuiker, bestaande uit ruwe rietsuiker en appelpectine maar voor deze bramenjam heb je dat niet nodig. Je maakt het met een beetje honing en chiazaad. Bramenjam zonder gelei en suiker. Doordat je weinig suiker toevoegt is deze jam heel beperkt houdbaar in de koelast. Daarom maak ik dan ook maar een enkel potje per keer.

Bramen zijn niet alleen lekker maar ook bijzonder voedzaam. De braam is een vrucht die tjokvol antioxidanten zit. Bramen bevatten veel vitamine C wat een goede stof is om de algemene vitaliteit te verhogen en het immuunsysteem aan te sterken. Chiazaad bevat omega-3 verzuren, vitamines en mineralen.  Chiazaad zorgt voor binding, het heeft gelatineachtige eigenschappen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook pudding met chiazaad maken in plaats van met gelatine of pectine.
Ook honing is gezond mits deze niet verwarmd is (boven de 37 graden gaat de gezonde werking verloren) en mits deze van goede kwaliteit is. Niet biologische- en verhitte honing is niet veel meer dan suikerstroop.

Ingrediënten voor de bramenjam zonder gelei en suiker (1 potje):

  • 300 gram bramen
  • 2/3 eetlepels honing (naar smaak)
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1/2 theelepel vanillepoeder

Bereiding van de bramenjam zonder gelei en suiker:

Doe eerst de bramen in een pannetje en verhit de bramen een paar minuten waardoor het een ‘puree’ wordt.
Haal dan de pan van het vuur en voeg het chiazaad en de vanillepoeder toe. Roer het goed door en laat verder afkoelen. Als de temperatuur onder de 37 graden is gekomen voeg je de honing toe. Zo blijven de enzymen uit de honing behouden.
Roer vervolgens goed door en giet het geheel in een potje.
Bewaar het in de koelkast, na ongeveer twee uur is je bramenjam, zonder gelei en suiker, stevig.
Enjoy!

bramenjam-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.