Artisjokkenspread voor op brood of een cracker

Zelf broodbeleg maken loont. Het meeste kant-en-klare broodbeleg dat je in de supermarkt koopt is namelijk vaak sterk bewerkt en bevat stoffen die je eigenlijk niet wilt eten. En het mooie is dat zelf broodbeleg maken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. In een handomdraai maak je hummus, walnotentapenade , eiersalade of een tomatenspread. Naar aanleiding van een cursusdag van Rineke Dijkinga maakte ik weer eens een recept van haar.
Artisjokkenspread voor op brood.

Zelf ben ik gek op artisjokken. Het liefst vers, gewoon gekookt met een lekkere dip zoals in dit recept. Ultiem zomer eten maar om van verse artisjokken spread te maken is een tijdrovende en kostbare klus. Ik was daarom blij te horen dat artisjokken in pot (dus geconserveerd) nog steeds heel veel voedingsstoffen bevatten.

Er worden zelfs artisjoksupplementen verkocht. Dat komt omdat de artisjok nogal wat bijzondere eigenschappen heeft. Het is een groente  die valt onder de bloemgewassen. De artisjok is namelijk een bloemknop. Deze heeft bittere eigenschappen. Veel bittere groenten zijn goed voor de lever. Daar is deze bloem geen uitzondering op. Verder kan artisjok helpen de bloeddruk te verlagen evenals het ‘slechte’ cholesterol (LDL). En dat terwijl het aan de andere kant weer helpt om het goede cholesterol (HDL) te verhogen. Ook wordt artisjok van oudsher al gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen, deze groente bevat veel vezels.

Artisjokkenspread voor op brood (een potje)
Ingrediënten:

  • 1 pot of blik* artisjokharten in water  (uitlekgewicht 240 gram)
  • 10 groene olijven
  • 1 el kappertjes
  • 3 el (rauwe) yoghurt
  • 6 takjes verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Artisjokkenspread voor op brood
Bereiding:

Makkelijker gaat het niet worden… Je doet alles bij elkaar in de kom van je keukenmachine en je maalt het door elkaar. Hoe fijn of grof je het wilt houden hangt van je eigen smaak af.
Je kunt dit ook met een staafmixer doen. Snijd in dat geval alle ingrediënten eerst in stukjes voordat je het gaat malen.

Erg lekkere spread voor op een geroosterd sneetje desembrood, een cracker of toastje.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.