Ayurvedisch bananenbrood (vegan) uit East by West

Ayurvedisch bananenbrood (vegan)

Eten, het heeft mijn interesse en het jouwe ook anders was je nu dit recept niet aan het lezen. Natuurvoeding is helemaal mijn ding, het liefst oogst ik het zelf of pluk ik het in het wild. Voeding als medicijn wordt in veel culturen gebruikt, het is eeuwenoud. Ik ben dan ook heel erg geïnteresseerd in TMC (Traditionele Chinese Geneeswijzen) en dan voeding die daar een centrale rol in speelt en ook Ayurveda (Traditionele Indiase geneeswijze) raakt daaraan. Net op een andere manier maar met veel overeenkomsten. Ik vond het daarom ook heel fijn om dit boek ´East by West´ van Jasmine Hemsley cadeau te krijgen van Caatje. Ik ken Caatje niet en Caatje kent mij niet maar toch kreeg ik het nieuwe boek van haar opgestuurd. Zomaar. Hoe lief is dat. Natuurlijk maakte ik er direct een recept uit. Ayurvedisch bananenbrood (vegan) van boekweitmeel.

Eerder maakte ik ook al een volledig plantaardig bananenbrood maar die haalde mijn site niet. Het nadeel van baksels zonder ei(wit) vind ik dat het vaak wat droog is maar belangrijker nog ook niet zo goed verzadigd. Uiteindelijk zijn het voornamelijk koolhydraten die je bij elkaar voegt. Ik paste het recept een klein beetje aan door er wat extra walnoten aan toe te voegen (en een banaan weg te laten). Ayurveda gaat uit van contitutietypes (vata, kapha en pitta) je kunt het recept daar op aanpassen. Bij een bananenbrood als dit heb ik er behoefte aan om er een lik biologische grasboter of kokosolie op te smeren. Maar dat kan voor jou heel anders zijn.

Liever een bananenbrood met ei? Wat dacht je van deze met extra vezels of deze kruidkoek op basis van bananen?

Ayurvedisch bananenbrood (vegan) uit East by West
ingrediënten voor 1 brood:

  • 275 gram boekweitmeel
  • 1 tl bakingsoda
  • 4 rijpe bananen
  • 1 el kaneel
  • 100 ml water
  • snuf zout
  • 1 tl vanille essence
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram walnoten
  • 1 el appelciderazijn (of citroensap)

Ayurvedisch bananenbrood
bereidingwijze:

Verwarm de oven allereerst voor op 170 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

Meng dan boekweitmeel, bakingsoda, zout en kaneel in een mengkom. Pureer vervolgens de bananen met een staafmixer, meng de vanille-essence, water en appelciderzijn er doorheen. Meng het natte mengsel door het droge mengsel tot een egaal beslag. Spatel tot slot de gehakte walnoten en rozijnen door het beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig in de vorm en bak het geheel in ongeveer 40-45 minuten gaar en goudgeel. Laat vervolgens afkoelen voordat je er plakken van snijdt.

Ayurvedisch bananenbrood (vegan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.