Bliss balls met paranoten

Ben jij een echte zoetekauw? Kan je onbedwingbare zin hebben in koek, snoep en chocolade? Dan is het goed om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Eet je ongemerkt veel suikers in de vorm van geraffineerde producten, of combineer je onvoldoende of heb je periodes van veel stress gehad waardoor je hormoonhuishouding waarschijnlijk helemaal uit balans is geraakt? Er zijn zoveel oorzaken die een zoetbehoefte kunnen verklaren. Uitvinden waar de oorzaak ligt is de eerste stap in het onder controle krijgen ervan. Bedenk dat zoet altijd je bloedglucosespiegel verstoord, al is het ene zoet het andere niet. Wanneer je iets zoets eet doe je er goed aan om de koolhydraten te combineren met vetten en/of eiwitten. Bliss balls met paranoten zijn daar een goed voorbeeld van. Zoet door de dadels maar ook eiwitten en vetten door de noten. Het recept kwam ik tegen bij mijn docent die als specialisatie hormonen doceert en past het iets aan.

Ik schreef al eerder iets over deze bijzondere noten die een belangrijke bron van selenium zijn. Selenium is een ontzettend belangrijke antioxidant die zware metalen bindt en verwijdert. Ook is selenium onmisbaar voor een goede schildklierwerking. Maar ook voor onze hersenen, het zenuwstelsel en onze weerstand is selenium van belang. Wanneer je bepaalde medicatie gebruikt zoals de anticonceptiepil, maagzuurremmers en valproïnezuur kan de opname van selenium geremd worden (en er dus een tekort ontstaan). Andersom kan ook. Selenium kan bijvoorbeeld de werking van statines verlagen.

Paranoten bevatten veel selenium. Eet maximaal 4 paranoten per dag want de lijn tussen gezond en schadelijk is bij selenium dun.

Dus geniet van deze bliss balls maar met mate zo blijft het goed zoet.

Op zoek naar nog meer recepten van bliss balls? Deze met wortel, biet of deze die als gezonde snicker smaken!

Bliss balls met paranoten
ingrediënten:

  • 75 gram gedroogde dadels
  • 2 el water
  • 45 gram paranoten
  • 50 gram amandelen
  • 2 el rauwe cacao
  • hennepzaad om de bliss balls in te rollen
  • optioneel snufje Keltisch zeezout

Bliss balls
bereidingswijze:

Super makkelijk! Je gooit allereerst alle ingrediënten ,behalve het hennepzaad, in de kom van de keukenmachine en mengt het totdat het een plakkerig geheel is. Ik hou ervan als je nog wat ´bite´ hebt dus maak het niet te fijn. Rol er vervolgens balletjes van en rol die door de hennepzaad. Zet de bliss balls vervolgens even in de koelkast (worden ze iets steviger van). En klaar zijn je selenium bonbons met prachtig veel antioxidanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.