boerenkoolwrap met zoetzure koolpickle

Voor Hofweb mocht ik weer gaat experimenteren. En hoe leuk is het dan om te gaan fermenteren. Na boeken gelezen te hebben, workshops gevolgd te hebben en zelfs kleine workshops gegeven te hebben had ik daar wel weer zin in. Ik maakte een koolpickle, zoet-zure bietjes en een heerlijke wortel-gemberpickle. Perfecte wintergroenten die je lang kunt bewaren en waar je dus heel makkelijk de houdbaarheid nog verder van verlengt. Boerenkoolwrap met zoetzure koolpickle heeft het allemaal in zich. Seizoensgroenten, veel groen en het is echt een smaakexplosie.

Ik hou ervan om zelf wraps te maken. Je geeft ze een mooie kleur om spinazie, boerenkool, wortel of bietjes te gebruiken. Het fijne van wraps is dat je ze overal mee kunt vullen. In dit geval dus met boerenkool. Maar eerder maakte ik ook wraps voor LFK magazine die ik vooral vulde met bonen, net weer een andere variatie. Laat je trouwens niet afschrikken door de hele lijst hieronder. Het is echt niet zoveel werk als dat het misschien lijkt. Stapje voor stapje naar een heerlijk hapje.

Boerenkoolwrap met zoetzure koolpickle
ingrediënten:

Voor de koolpickle (minimaal 3 dagen van te voren maken)

  • 400 gram witte (spits) kool
  • 1 knapperige friszure appel
  • flinke theelepel gedroogde dilletopjes
  • 8 gram fijn zeezout
  • flinke draai zwarte peper

Voor de wrap (2 stuks):

  • 30 gram rauwe fijngesneden boerenkool
  • 100 gram volkorenrijstmeel
  • 1 ei
  • 150 ml water
  • snufje zout

Voor de tapenade (klein potje):

  • 100 gram zongedroogde tomaten in olijfolie
  • 25 gram walnoten
  • zwarte peper
  • 2 el olijfolie

Voor de vulling:

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 175 gram boerenkool
  • 100 gram kikkererwten
  • scheutje tamari
  • beetje olijfolie om in te bakken.

Boerenkoolwrap met pickle
bereidingswijze:

Voor de koolpickle:

Snijd allereerst de kool heel fijn (met behulp van keukenmachine, mandoline of een mes).
Doe dan de kool in een kom en kneed vervolgens het zout erdoorheen totdat de kool vochtig begint te worden.
Schil dan de appel en rasp deze. Meng deze door het koolmengsel. Voeg tot slot de dille en peper toe en kneed het geheel nog even door. Doe het vervolgens in de picklepers en draai de pers dicht. Je ziet nu dat er vocht op komt drijven. Laat de picklepers minimaal 3 dagen op het aanrecht staan (buiten direct zonlicht) en let the magic happen. Proef na 3 dagen, wil je nog iets zuurder dan kun je de kool nog laten staan. Zo niet, doe de pickle dan in een pot en bewaar deze afgesloten in de koelkast tot gebruik.

Voor de wraps:

Voeg alle ingrediënten samen en maak er met behulp van een staafmixer een egaal groen beslag van. Verwarm dan een beetje (kokos)olie in een koekenpan en giet de helft van het beslag in de pan. Bak er een wrap van. Kijk uit met omkeren, baksel zonder gluten breken makkelijk.

Voor de tappenade:

Doe de tomaten, walnoten en de draai peper in een bakje. Maak er met behulp van een staafmixer een mengsel van. Wanneer de tapenade te dik is kun je er nog wat olie aan toevoegen en nogmaals mengen. Bewaar de tapenade die je overhoudt in een afgesloten potje in de koelkast.

Voor de vulling:

Pel eerst de ui en knoflook. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm vervolgens een beetje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de ui, pers de knoflook ui en voeg die toe. Voeg, zodra de ui glazig is, de kikkererwten en boerenkool toe. Roerbak het geheel een paar minuten totdat de boerenkool beetgaar is. Haal dan de pan van het vuur en voeg een beetje tamari toe. Roer het geheel goed om.

De opmaak:

Besmeer dan de wrap met een laagje tapenade, verdeel het boerenkoolmengsel over de wraps en serveer de wraps met de koolpickle. Heerlijk lunchgerecht of samen met een kop goed gevulde soep een mooie avondmaaltijd. Eet smakelijk!

boerenkoolwrap met zoetzure koolpickle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.