Courgettejam

Een moestuin hebben en op vakantie gaan is geen ideale combinatie. Gelukkig zorgen we met z’n tweeën voor onze tuin en hadden de meiden in de moestuin dit jaar de vakanties behoorlijk goed op elkaar afgestemd. Toch had ik vlak voor mijn vakanties (ik ging twee keer, ontzettend luxe) een aardige courgette oogst. Na deze veelzijdige groente te hebben verwerkt in pastasaus en soep heb ik er uiteindelijk ook nog jam van gemaakt. Jam? Ja jam! Het was een uitprobeersel, dan is het resultaat altijd even afwachten natuurlijk maar het resultaat was helemaal lekker. Zoet, fris met hier en daar een klein bittertje door het gebruik van citrusschil. Deze keer maakte ik het met blokjes courgette waardoor de een dik belegde boterham krijgt als je de jam als broodbeleg gebruikt. Je kunt ook de courgette raspen zodat je een meer smeerbare jam krijgt.

Benodigdheden voor de courgettejam (3-4 potten):

  • 1 kilo courgette
  • 1 biologische sinaasappel
  • 2 biologische citroenen
  • theelepel vanillepoeder/kaneel of kardemom (optioneel)
  • 350 gram geleisuiker*

Bereiding van de courgettejam:

Was de courgettes. Snijd de kontjes en de stelen eraf  en snijd ze in blokjes of rasp ze.
Was de citrusvruchten en rasp de schil er vanaf.
Pers de vruchten uit en vang het sap op.
Doe de courgette in een grote pan en voeg het sap toe.
Breng het geheel aan de kook.
Als de courgette zacht is voeg je de geleisuiker toe, de rasp van de sinaasappel en rasp van een citroen (of van alle twee, net wat je lekker vindt) en eventueel de vanillepoeder/kaneel/kardemom.
Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de geleisuiker (een paar minuten flink doorkoken).

Zet uitgekookte jampotten klaar en schep de hete jam in de potten.
Zet ze op de kop weg totdat ze zijn afgekoeld (ze trekken dan vacuüm).
Omdat ik minder suiker gebruik dan dat er op het pak van de geleisuiker wordt aangegeven is de jam beperkter houdbaar.Vandaar dat ik de jam gekoeld bewaar.

Courgettejam

*Zelf probeer ik zo min mogelijk suiker te gebruiken, sommige mensen zweren bij jam zonder suiker maar ik (en de rest van het gezin) kan daar niet echt aan wennen. Ik gebruik Biovegan geleisuiker (die van oorsprong uit Duitsland komt) omdat deze geen dierlijke gelatine bevat, geen geraffineerde suikers en biologisch is. Hij bindt echt goed en de verhouding is 2:1, 1 kilo fruit op 500 gram suiker. En bij sommige jams, zoals bij de courgettejam, krijg je ook een prima resultaat als je nog minder geleisuiker gebruikt. Ik kocht de Biovegan geleisuiker bij Ekoplaza.

1 Comment

  1. Bea schreef:

    Vandaag gegeten op een versgebakken snee witbrood. Verrassend lekker.
    Morgenochtend door de havermout proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.