De Krat, de duurzame maaltijdbox, mijn ervaring (product review)

 

Via Loka Loka mocht ik De Krat , de duurzame maaltijdbox uitproberen. Loka Loka is een initiatief van Marin Leus en Sofie van Rhijn, met de bedoeling lokaal op de kaart te zetten. Zij streven naar een kaart met zo duurzaam mogelijke bedrijven die keuzes maken voor een natuur-, mens en diervriendelijke omgeving.
Met hart voor duurzaamheid. Natuurlijk, onbespoten, vers.

De Krat , de duurzame maaltijdbox

De Krat is een bedrijf dat elke week een uitbundige maaltijdbox samenstelt vol eerlijke en goede spullen: seizoensproducten, lokaal gekweekt en duurzaam geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Zij brengen al dat heerlijks zo van de boer naar jouw keukentafel. Klinkt goed toch?
Het mag duidelijk zijn dat ik gek ben op duurzame initiatieven en biologische producten dus ging ik deze testuitdaging graag aan.

De gemakskrat vega

Niet alleen als nieuwsgierige en bewuste consument was is benieuwd naar de krat maar ook als natuurvoedingsadviseur.
Ik koos voor de vegetarische optie voor twee personen.
De ‘gemakskrat vega’, zoals het bedrijf deze optie noemt, is een maaltijdbox die ingrediënten en recepten bevat voor drie avondmaaltijden. Er zijn verschillende bezorgdagen mogelijk en mijn krat kwam keurig op de afgesproken tijd. Het fijne is dat je van te voren een berichtje krijgt hoe laat de levering er zal zijn. Het receptenboekje was blijven liggen bij het distributiecentrum maar daar had ik keurig een mailtje over gekregen. De recepten zijn ook allemaal online te vinden dus geen probleem.

Nieuwe groenten

Hoewel ik echt al heel veel groenten heb gegeten was ik blij verrast door de ingrediënten die ik aantrof. Roodlof (wel eens gegeten maar niet vaak), bananensjalotjes (grappige vorm kleine uitjes) en amsoi (Surinaamse bladgroente, soort reuze raapstelen, nooit eerder gegeten).

Op dinsdag kookte ik mijn eerste maaltijd precies volgens recept. Het werd aardappel-spinaziesoep met champignons, tofu, ciabatta en roodlof-peersalade. Hoewel de peer er behoorlijk groen uitzag was hij toch heerlijk zoet en sappig genoeg voor de salade. De soep was ook een traktatie al was de spinazie hier en daar al wat gekneusd en slap. De jonge blaadjes zijn natuurlijk super kwetsbaar. Leuke maaltijd, echt voldoende voor twee en lekker veel groente. De tofu los serveren vond ik een heel goed idee. Daar ben ik namelijk niet zo’n fan van en aan dit gerecht vond ik het ook weinig toevoegen.

Vis zonder vis

Woensdag maakte ik speltpasta met visvrije tonijn en romige tomatensaus. Het was de bedoeling dat er ook een spinaziesalade bij gemaakt zou worden maar er zat nog maar 35 gram spinazie in de zak in plaats van 75. Inmiddels was de overgebleven spinazie ook niet meer geschikt om salade van de maken dus die deed ik door de pastasaus samen met de paprika die eigenlijk ook voor de salade was bedoeld. De visvrije tonijn van de vegetarische slager is echt een ontdekking. Ondanks het feit dat het product geen enkele vorm van vis bevat smaakt het echt naar vis. Erg lekker gerecht door alle smaken die elkaar perfect aanvullen.

Op de laatste ‘uitprobeerdag’ van de maaltijdbox maakte ik geroosterde knoflookaardappeltjes met een gevulde omelet met amsoi, ui en paprika. Amsoi doet het erg goed in de omelet, echt leuk om weer eens een voor mij nieuwe groente te eten. De knoflookaardappeltjes staan hier regelmatig op het menu, altijd goed. Nu is het zo dat de recepten bij de krat aangeven wat je zelf in huis dient te hebben en wat er meegeleverd is. Gelukkig heb ik altijd knoflook in huis want dit was een van de producten die je zelf moest toevoegen.

Mijn bevindingen

Het was erg leuk om ‘De Krat’ uit te proberen. Helaas had ik de pech dat de spinazie niet vers en genoeg was maar ik ga ervan uit dat dit gewoon pech was. Vanuit mijn visie als natuurvoedingsadviseur zou ik sommige dingen anders doen maar dat is een kwestie van visie op voeding. Ik zou namelijk niet twee van de drie dagen kiezen voor soja als eiwitbron bij de maaltijd. Waarom ik daar niet voor zou kiezen schreef ik eerder hier. En ik ga ervan uit dat de vrije-uitloop kippen van boer Jan een prachtig leven hebben maar zelf kies ik toch liever voor biologisch dynamische eieren van kippen die ook buiten scharrelen. En een aantal van de ingrediënten in de krat komen uit de diepvries zoals het broodje en de visvrije vis.

De filosofie van deze maaltijdbox spreekt me zeker aan. Je kookt weer eens op een andere manier en je leert nieuwe producten kennen. (Van het restant visvrije tonijn maakte ik tonijnsalade voor mijn verjaardag waarbij de visite echt het verschil niet proefde. Ook al is het vanuit de visie van natuurvoeding een bewerkt product, vind ik het zeker een mooi duurzaam alternatief.)
De recepten kloppen en zijn echt lekker.
Kortom, zeker de moeite waard om uit te proberen als je op zoek bent naar een duurzame maaltijdkrat.
En dan maar hopen dat je, net zoals ik, amsoi tegenkomt, laat je verrassen!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.