Zalvige chocolade een heerlijk vegan toetje

Er zijn maar weinig restaurants die hun recepten prijsgeven. Gelukkig is restaurant LOFF in Breda een uitzondering op de regel. Op hun website vind je tal van vegetarische en veganistische recepten. Eigenaresse Marion Pluimes is tevens docent aan de opleiding Natuurvoeding van Sonnevelt opleidingen. In juni krijg ik kookles van haar. Ik kijk er nu al naar uit! Zalvige chocolade een heerlijk vegan toetje is een dessert zoals ze bij LOFF serveren.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo heel gek op tofu. Niet omdat ik het niet lekker vind maar omdat er altijd veel te doen is rondom soja. Buiten het feit dat het verbouwen van soja de bodem uitput bevat soja ook fyto-oestrogeen. Een stof die lijkt op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Beperkte inname van deze stof kan beschermen tegen kanker. Maar een teveel kan juist de trigger zijn voor bepaalde, met name hormoongevoelige, soorten kanker. Voor kinderen en mannen is soja ook minder geschikt juist doordat dit fyto-oestrogeen hormoon verstoringen kan veroorzaken.

Nou eten wij nauwelijks soja omdat we geen gangbaar vlees of vleesvervangers eten. Wanneer je gangbaar vlees eet bedenk dan dat het meeste vee in de bio industrie voornamelijk soja te eten krijgt en je dus via je vlees hormonen binnen krijgt. Ook in vleesvervangers wordt vaak soja als basis gebruikt omdat het relatief goedkoop is.

Variatie is altijd het sleutelwoord. Eerder maakte ik deze vegan taart van tofu. En nu hebben wij genoten van deze heerlijke zalvige chocolade, gemaakt van biologische ‘silken tofu’.
Ik past het recept een beetje aan en verving een deel van de tofu door banaan en de oersuiker die in het recept stond door een lepel ahornsiroop. Het recept is voor 4 personen. In dit recept is gebruik gemaakt van uitsluitend biologische producten.

Zalvige chocolade een heerlijk vegan toetje
Ingrediënten:

  • 300 gram slikken tofu (290 gram uitlekgewicht)
  • 1 banaan
  • 100 gram pure chocolade (minimaal 72% cacao)
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 el sterke koffie
  • 1 sinaasappel
  • 1 tl vanillepoeder
  • snufje zeezout

Zalvige chocolade een heerlijk vegan toetje
Bereiding:

Breek allereerst de chocolade in stukken en laat het au-bain-marie zachtjes smelten.

Laat de silken tofu (oftewel zijde tofu) uitlekken en doe het blok in de kom van de keukenmachine. Pel een banaan en breek in stukken. Meng door elkaar terwijl je de koffie, ahornsiroop, vanillepoeder en het snufje zout toevoegt.

Giet dan, terwijl de machine draait, de gesmolten (niet te hete) chocolade bij het tofumengsel totdat het een mooi zalvig egaal geheel is geworden.

Rasp de schil van de sinaasappel. Roer een theelepel van de rasp door de zalvige chocolade. Verdeel de toet over vier coupes, glazen of bakjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Garneer met nog wat sinaasappelschil en wat sinaasappelpartjes.

Genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.