Eenvoudige soep van aardperen

Een nieuw seizoen brengt ook altijd weer nieuwe groenten met zich mee. Zo zag ik aardperen liggen, mooie rechte exemplaren, dat maakt het schillen altijd een stuk prettiger. Al is schillen niet eens nodig als je ze direct na aanschaf verwerkt. Aardpeer, ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd heeft qua smaak wel wat weg van artisjok alleen dan zoeter en nootachtig. Vorig jaar maakte ik dit soepje met aardpeer en anijs. Het werd tijd voor een variatie daarop. Dus maakte ik een eenvoudige soep van aardperen. Heel simpel met wat knoflook, ui en tijm.

aardperen

Aardpeer heeft een aantal gezonde eigenschappen, zo zou het heel goed zijn voor je darmen doordat deze knol bifidobacteriën bevat. Deze bevorderen de groei van gezonde darmflora. Nou is dat ook direct een punt, deze knolletjes hebben namelijk ook de eigenschap om gas te vormen. Daar heeft de ene persoon meer last van dan de ander. Het gebruik van bepaalde kruiden zoals tijm, anijs en salie zou dat kunnen tegengaan. Vandaar dat ik deze keer heb gekozen voor tijm.

Je kunt aardperen trouwens ook rauw eten, geschaafd door een salade bijvoorbeeld. dat ga ik binnenkort eens uitproberen. Wat ik trouwens merkte is dat ik van de soep weinig ‘last’ had totdat ik de volgende dag het overgebleven kopje ging opwarmen en opat. Een uur later had ik pijn in mijn buik en last van mijn darmen. Maken en opeten dus, niet meer opwarmen. Lekker als voorafje.

Ingrediënten voor de eenvoudige soep van aardperen (4 personen):

  • 450 gram aardperen
  • 2 tenen (verse) knoflook
  • 1 tak verse tijm
  • 2 kleine uien
  • scheutje olijfolie
  • 700 ml groentebouillon
  • zwarte peper
  • optioneel wat kastanje champignons

Bereiding van de eenvoudige soep van aardperen:

Was de aardperen,doe ze in een pan met water en kook ze voor 5 minuten.
Giet ze dan af en laat ze een beetje afkoelen. Pel ondertussen de ui en de knoflook en snipper deze fijn.
Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook.
Pel/schil de aardperen als dat nodig is en snijd ze in stukjes. Bak ze dan even mee met de ui en knoflook.
Giet vervolgens de bouillon bij het groentemengsel en voeg de tijm toe.
Laat het geheel nog een minuut of 10 koken.

Ik vind het wel lekker als soep een beetje ‘bite’ heeft. Als je de mening deelt kun je een paar kastanje champignons in plakjes snijden en kort bakken in een droge koekenpan.

Haal de tijm uit de pan, pureer de soep met een staafmixer glad en serveer met wat gebakken kastanjechampignons en vers gemalen peper.

Mooi voorafje!

eenvoudige aardperensoep mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.