Blog – vrijdag 3 juli 2020
“Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl.”
Hoeveel gram groenten eet jij per dag? En wanneer eet je die dan? Dit zijn vragen die ik altijd stel tijdens een consult. Het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groenten per dag te eten. Uit onderzoek blijkt slechts 6% van de Nederlandse bevolking dat haalt (!) Gemiddeld eten we slechts 131 gram groenten p.p, per dag. Verder blijkt dat het eten van groenten zich vaak beperkt tot de avondmaaltijd. Ik kan dat bijna niet geloven. 131 gram, dat is een tomaat en een handje sla of een halve courgette en een paar doperwten. Mijn advies is dan ook: eet meer groenten, zo´n 500 gram per dag!
Groenten zorgen er voor dat we vitamines, mineralen, spoorelementen, vezels en antioxidanten binnen krijgen die we nodig hebben om ons goed te voelen. Ze zorgen voor meer energie, minder ontstekingen, een lager cholesterol en bloeddruk, een stabielere bloedsuikerspiegel, een gezondere darmflora en een betere stoelgang. Verse groenten dragen bij aan vitaliteit. Hoe vitaler het gewas hoe sterker de werking. Dat wordt duidelijk gemaakt met een test waarbij er gangbare en biologisch-dynamische komkommers in plakjes werden gesneden. Beiden werden in vershoudfolie gewikkeld en koel weggelegd. Na 16 dagen waren de gangbare komkommers in verre staat van ontbinding terwijl bij de biologisch-dynamische komkommers de plakjes weer aan elkaar gegroeid waren. Waanzinnig toch? Zo kunnen wij ook helen met behulp van groenten.
Maar 500 gram groenten krijg je niet allemaal in de avondmaaltijd gepropt, dat snap ik 😉 Dus kijk ik graag met een ´groenteblik´ naar andere maaltijden. ´s Morgens wortelrasp door de havermoutpap of spinazie door de smoothie. Tussen de middag soep, salade of een boterham met groentenspread, komkommer en rucola. Iets te vieren? Je kunt heerlijke brownies bakken met bietjes! De mogelijkheden zijn eindeloos. En ook voor kinderen, die misschien in een fase zitten dat ze groenten iets minder vinden, is genoeg te bedenken. Groenten verstoppen in pannenkoekjes of in een pizzabodem bijvoorbeeld.