Eiwitrijk vruchten-notenbrood

Eiwitrijk vruchten-notenbrood

Sinds deze winter bak ik af en toe brood. Zuurdesembrood met enkel een zelfgemaakte starter, meel, water en een snuf zout. Het geeft ontzettend veel voldoening om ´s morgen het deeg in de oven te schuiven (ik bak in een gietijzeren pan) en er een half uur later een heerlijk voedzaam maar toch goed verteerbaar brood uit te halen. Het kost wel veel tijd. Met name het maken van de starter en het vouwen van het deeg. Maar als je de tijd hebt zou ik het je zeker aanraden. Eiwitrijk vruchten-notenbrood maak ik veel sneller. Dat komt omdat het niet hoeft te rijzen. Je laat het supersnel rijzen met bakingsoda. Op deze manier maak je ´soda brood´. Hier vindt je daar nog een voorbeeld van.

Van origine bestaat brood dus uit water, meel en een snuf zout. De enige eiwitten die een brood bevat komt uit de graan. In dit rozijnen-notenbrood gebruik ik biologische Skyr. Deze Ijslandse yoghurt staat vooral bekend om zijn relatief hoge eiwitgehalte. Eiwitten verzadigen en zijn belangrijke bouwstoffen. Wil je liever een plantaardige brood bakken kun je de Skyr vervangen door een plantaardig alternatief (bijvoorbeeld soja yoghurt) en het ei door gemalen lijnzaad. Wil je liever glutenvrij bakken? Maak dan eens deze kwark bolletjes.

Eiwitrijk vruchten-notenbrood
ingrediënten:

  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram kastanjemeel
  • 125 gram gemengde gedroogde vruchten (abrikoos, pruim, vijg, rozijn)
  • 250 gram Skyr naturel
  • 1 ei
  • 2 el kaneel
  • snuf zout
  • 1 flinke tl bakingsoda
  • 100 gram gemengde noten (hazelnoot, amandel, cashew, walnoot)

Eiwitrijk vruchten-notenbrood
bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)

Meng in een mengkom het meel met kaneel, bakingsoda en een snuf zout. Klop het ei los met de yoghurt en voeg dit bij het meelmengsel. Kneed met een mixer met deeghaken het geheel tot een deeg (zo´n minuut of vijf).

Snijd de vruchten in kleine stukjes en hak de noten grof. Meng de noten en vruchten nog even kort door het deeg.

Bekleed een broodvorm met bakpapier. Haal het deeg uit de mengkom en vorm het langwerpig (het is een beetje plakkerig). Doe het deeg in de vorm en zorg ervoor dat de meeste vruchten bedekt zijn met deeg (anders kunnen de vruchten verbranden en dat is jammer). Zet de vorm 35 minuten in de voorverwarmde oven. Vouw het bakpapier lichtjes over het brood heen (zo wordt het niet te donker). Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster (ik doe dat het liefst in de open oven zodat het brood rustig kan afkoelen.

Serveer met een lik biologische grasboter (of wat kokosolie).

Eiwitrijk vruchten-notenbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.