Gekiemde mungbonensoep met taugé voor Hofweb

Gekiemde mungbonensoep met taugé

Kiemen, ik vind het een geweldig proces. Enkel wat water zorgt ervoor dat vele zaden eenvoudigweg ontkiemen in ware energiebommetjes. Voor Hofweb mocht ik weer aan de slag met receptontwikkeling. Ik koos uiteraard voor de meest gegeten kiem ter wereld, kiemen van de mungboon. Die groeit uit tot taugé. Vaak gebruikt in Oosterse recepten zoals deze Japanse soep. Deze keer was de hoofdrol voor de verschillende fases van de mungboon. Kort gekiemd en langer gekiemd. Gekiemde mungbonensoep met taugé, een voedzaam en lichtverteerbare soep , ook heel geschikt voor tijdens een milde detox. Laat het voorjaar maar komen!

Gekiemde mungbonensoep met taugé
ingrediënten:

  • 200 gram mungbonen (3 dagen gekiemd)
  • 1 liter water
  • 5 cm kombu*
  • 1 rode peper
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl venkelzaad
  • 5 gram zout (meer of minder naar smaak)
  • 150 gram wortel
  • 1 prei
  • 2 el sesamolie
  • 1 schaaltje taugé (of 150 gram zelf gekiemd)
  • beetje limoensap (optioneel)

* kombu is Japans zeewier wat een umami (hartige) smaak geeft aan bouillon en er voor zorgt dat bonen lichter verteerbaar worden. Je kunt de kombu voorzichtig afspoelen en laten drogen voor hergebruik of heel fijn snijden en weer aan de soep toevoegen.

Gekiemde mungbonensoep met taugé
bereidingswijze:

Deze soep is zo klaar maar vereist wel een beetje voorbereiding. Begin daarom drie dagen van te voren met het kiemen van de mungbonen.

Om het kiemproces te starten doe je de boontjes eerst in een vergiet om ze af te spoelen. Vervolgens gaan ze in een grote kom met koud water. Spoel de boontjes iedere dag ´s morgens en ´s avonds en zet ze weer in schoon water. Al na een dag komt het kiemproces op gang. De groene vliesjes laten los en je ziet op dag twee al een klein kiempje ontstaan. Dit is het begin van taugé.

Op dag 3 (maar op dag 4 mag ook) is het tijd om van de gekiemde boontjes soep te maken.
Pel de teen knoflook. Verwijder de zaadjes uit de peper en schil de gember. Hak de knoflook, peper en gember fijn.
Maak dan de prei schoon en snijd deze in halve dunne ringetjes. Schil vervolgens de wortel en snijd deze julienne (makkelijk met de keukenmachine).

Verwarm de sesamolie in een soeppan en fruit hierin peper, knoflook, gember, kurkuma, komijn en het venkelzaad een paar minuten totdat het lekker gaat ruiken. Voeg dan de groenten toe en bak even kort aan. Voeg vervolgens water, gekiemde bonen en het stukje kombu toe. Laat het geheel een minuut of 10 zachtjes doorkoken.

Haal het stukje kombu uit de soep en voeg het zout toe. Deze soep wordt extra lekker als de smaken de kans krijgen om er echt in te trekken. ´s morgens maken en ´s avonds kort opwarmen en eten is dan ideaal.
Roer vlak voor het serveren de taugé door de soep zodat deze lekker knapperig blijft en maak eventueel op smaak met een beetje limoensap. Serveer de soep met een stevige plak gekiemd brood.

Gekiemde mungbonensoep met taugé

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Dank je wel voor je lieve berichtje Yvonne, dat is altijd fijn om te lezen!

  2. yvonne schreef:

    hoi Myrthe,

    ik dacht: ik zal weer eens kijken op Myrthe’s site; ik heb zin in een lekker recept!! dan weet ik zeker dat ik ga slagen.
    deze lijkt me superlekker. zal ik binnenkort eens gaan maken.
    heb daarnet ook al weer met twee vriendinnen jouw overheerlijke bountytaart-recept gedeeld. en ook het recept van die heerlijke chocokoek (met dadels, noten, pindakaas en chocolade, snufje zout) wil ook iedereen altijd hebben.. 🙂 die is gewoon verslavend vind ik!!
    en verder vind ik alle kennis en info die je via jouw site plaatst, interessant! dankjewel voor het delen van dit alles!! Hartelijke groetjes, Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.