Nu het steeds iets kouder wordt vind ik het nog lekkerder om vaak soep te eten. Bij voorkeur een wat dikkere, meer gebonden soep. Gele linzensoep met komijn en kardemom maak je super snel en eenvoudig. Het fijne van komijn, kardemom en mosterdzaad is dat het de spijsvertering ondersteund. Peulvruchten kunnen wat lastiger te verteren zijn maar door de toevoegingen van specerijen kun je dus een beetje helpen. Verder bevat deze soep kurkuma, geelwortel. Kurkuma werkt ontstekingsremmend maar heeft wel vet en zwarte peper nodig om goed werkzaam te zijn.
Linzen zijn peulvruchten en in allerlei variaties verkrijgbaar, geel, rood, groen, bruin en zelfs zwart. Iedere soort heeft weer zo zijn eigen kenmerken. Gele en rode linzen zijn heel geschikt om soep van te maken omdat ze helemaal tot pap koken. Puylinzen en belugalinzen zijn veel steviger en goed te gebruiken in bijvoorbeeld een salade of te gebruiken als een onderdeel van een vulling in bijvoorbeeld paprika’s (of andere gevulde groenten).
Het recept is voor ongeveer 4 kommetjes.
Doe allereerst de groentebouillon in een pan en voeg hier de linzen aan toe. Breng dan het geheel aan de kook. Kook de linzen vervolgens in ongeveer 25 minuten gaar op laag vuur met de deksel op de pan.
Pel ondertussen de ui en snipper deze. Verwarm vervolgens de kokosolie in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg dan de komijnzaadjes, kardemom, kurkuma, mosterdzaadjes en zwarte peper toe aan de ui.
Bak de specerijen mee totdat ze gaan geuren.
Wanneer de linzen gaar zijn voeg dan het gefruite ui met specerijen mengsel toe. Giet er vervolgens kokosmelk bij.
Meng dan het geheel met een blender zodat er een mooie egale soep ontstaat. Als de soep te dik is voeg er dan nog wat water (of kokosmelk) aan toe.
Maak ten slotte af op smaak met wat peper en/of zeezout.
Garneer eventueel met wat zwarte sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
(Ik schoot een beetje uit met de sesamzaadjes :))