Je zou denken dat, na al heel wat recepten voor bananenbrood, mijn inspiratie ergens wel opgedroogd zou zijn. Maar niets is minder waar. Er zijn zoveel soorten meel, fruit, groenten waar je mee kunt variëren dat er iedere keer toch weer een nieuwe variatie ontstaat. Gevuld bananenbrood van boekweitmeel (glutenvrij) is de nieuwste. Goed gevuld met appel, noten, rozijnen en cranberries, een soort van vermomde appeltaart.
Verwarm eerst de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Pel vervolgens de bananen en doe die samen met de eieren, vanille extract, snufje zout en dadels in de kom van de keukenmachine. Meng het geheel totdat het luchtig is.
Doe in een andere kom boekweitmeel, kaneel, kardemom, een halve, in kleine blokjes gesneden appel, rozijnen en cranberries. Schud door elkaar. Hak dan de amandelen.
Giet het bananenmengsel bij het meelmengsel, voeg ook de appelmoes en gehakte noten toe. Roer het tot een beslag met een spatel. Voeg tenslotte de citroensap en bakingsoda toe en spatel nog even goed door elkaar.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Snijd van de overgebleven halve appel partjes en bekleed hier de bovenkant mee. Zet de vorm voor 40-45 minuten in de voorverwarmde oven totdat het bananenbrood goudbruin en gaar is.