Wortelcake met noten en rozijnen (glutenvrij)

Wortelcake met noten en rozijnen

Worteltaart, ik hou ervan. Voor mijn boek heb ik dan ook een overheerlijk recept ontwikkeld met een heerlijke topping. Maar dat recept houd ik dus nog even geheim. In de tussentijd wilde ik toch nog een ander recept van een baksel met wortel delen. Het werd deze wortelcake. Wortelcake met noten en rozijnen (glutenvrij) . Zoals je inmiddels van mij gewend bent zonder suiker, enkel suikers uit fruit en groenten. En glutenvrij want gemaakt van notenmeel dus ook graanvrij mocht je dat belangrijk vinden. Wanneer je liever iets bakt met volkoren speltmeel kun je ook deze variant maken. Op het ogenblik ben ik helemaal ‘in to’ speculaaskruiden. Een mengsel dat je natuurlijk helemaal aan je eigen smaak kunt aanpassen.

Speculaaskruiden bestaan over het algemeen uit: kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, steranijs en foelie. Maar kan ook koriander, piment, peper en gember bevatten. Je kunt er dus eigenlijk alle kanten mee op. Net wat jij lekker vindt. Zelf vind ik in deze cake gember een heerlijke toevoeging, je kunt verse gember of poeder gebruiken, net wat je in huis hebt.

Wortelcake met noten en rozijnen (glutenvrij)
Ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout
  • 150 gram wortel
  • 100 gram dadels
  • 2 bananen
  • 3 eieren
  • 50 gram walnoten
  • 1 el vanille essence
  • 50 gram rozijnen
  • 2 flinke theelepels speculaaskruiden (met gember)
  • 1 tl baksoda
  • snufje Keltisch zeezout
  • 1 el appelciderazijn
  • optioneel wat extra walnoten ter garnering

Wortelcake met noten en rozijnen
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze in met roomboter of kokosolie.

Doe de eieren samen met de dadels en in stukjes gebroken banaan in de mengkom van de keukenmachine of blender. Meng het geheel totdat het egaal en schuimig is. Voeg tijdens het mengen ook de vanille essence toe. Mocht je geen keukenmachine of blender hebben kan dit mengen ook met een krachtige staafmixer. Het is belangrijk dat er een luchtig beslag ontstaat.

Rasp de wortel op een grove rasp (of julienne) en hak de walnoten grof. Doe het amandelmeel met de specerijen, de snuf zout en baksoda in een kom en schep dit even door. Voeg de wortel toe en schud om. Giet er vervolgens het ‘beslag’ bij. Meng het geheel met een spatel. Voeg tot slot de azijn, walnoten en rozijnen toe en spatel nogmaals goed door zodat alles goed verdeeld is.

Vul het bakblik en strijk de bovenkant glad. Verdeel er wat walnoten ter decoratie over en schuif het bakblik in de oven. Bak de wortelcake in zo’n 45 minuten gaar en goudbruin. Iedere oven is anders dus controleer tussendoor of de cake niet te hard of te zacht gaat. De cake is gaar als je er in prikt en de prikker er ‘droog’ (zonder beslag) uitkomt.

Laat de cake in de oven afkoelen want hij heeft de neiging om iets in te zakken. Enjoy! Laat je het weten als je dit recept geprobeerd hebt?

Wortelcake met noten en rozijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.