Ook al is het geen december, deze speculaascake met wortel is ook uitermate geschikt voor andere wintermaanden. Net zoals alle andere ‘zoete’ baksels op deze site is het wel een zoete lekkernij maar niet heel zoet. In deze cake zorgen kokosbloesemsuiker en wortel voor de zoetigheid. Nou ben ik inmiddels het bakken met ‘suiker’ wel een beetje verleerd. Tegenwoordig gebruik ik liever nog natuurlijkere zoetmiddelen zoals banaan, abrikozen of dadels. Dat werkt vaak net zo goed. Behalve in baksels waarvan je wil dat het eindresultaat knapperig is zoals deze kruidnootjes.
Suiker wordt over het algemeen niet alleen gebruikt voor de zoete smaak maar ook als bindmiddel. De structuur van deze cake is luchtig en zacht. Precies zoals een goede cake moet zijn. Misschien niet echt ‘gezond’ maar altijd beter dan de cake die je in de winkel koopt moet je maar denken. En mocht je toch op zoek zijn naar een alternatief probeer dan bijvoorbeeld eens deze pompoencake of deze kruidige ontbijtkoek gezoet met bananen.
Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
Smelt de boter en laat afkoelen. Klop met een mixer de eieren los.
Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar en roer goed door.
Mix de boter door de eieren en klopt tot een luchtig geheel. Voor daarna de droge ingrediënten erdoor en mix tot een beslag. Roer daarna met een spatel de geraspte wortel erdoor.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en stort het deeg erin. Verdeel gelijkmatig.
Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar. Afkoelen en smullen maar. Mijn ervaring is dat hij de dag na het bakken nog lekkerder is.