Boerenkool glamour op de boerderij

Het huis en het land zijn al honderdvijftig jaar in de familie. Van de winter staan er vijftig zwangere koeien in zijn stal, die lopen nu nog lekker buiten. In het voorjaar is het hier een kleurenpracht, dan staan er tulpen op het land. Voor Neerlands grootgrutter heeft de boer nu een veld palmkool staan. Een vergeten groente die men van plan is om weer helemaal hip te gaan maken. Tijdens het oogsten moet dan wel het bittertje eruit gehaald worden. Want daar houdt men tegenwoordig niet meer van.

Boer Marco

Ik ben te gast op de Noord Hollandse boerderij van boer Marco. Er is volop bedrijvigheid om ons heen. De mannen van de techniek zijn bezig de aggregaat neer te zetten, de regisseur loopt druk doende heen en weer, iemand van de productie belt met het castingbureau. De figuranten, waar ik ook toe behoor, wachten en luisteren aandachtig naar de verhalen van de boer die duidelijk geniet van de reuring om zich heen.

Boerenkool

We zijn hier vandaag om een filmpje op te nemen over boerenkool (die naast de palmkool staat). Een online film, zo werd ik geïnformeerd door het castingbureau. Mijn gezonde hart ging direct sneller kloppen. “Wat leuk” dacht ik, Hollandse wintersuperfood boerenkool ! Het schijnt een van de gezondste groenten van de wereld te zijn. Rijk aan vitamine A,C,K, antioxidanten en vezels. Je denkt al snel aan stamppot bij deze krachtpatser maar ik heb er ook wel eens een smoothie van gemaakt. Handje boerenkool, een peer, een banaan en wat water. Ik moest een beetje wennen aan de structuur maar voor de rest heerlijk zoet en voedzaam.

In het boerenkoolveld worden grote witte schermen neergezet, de regisseur roept ons voor de repetitie. Ik kijk naar mijn hakken maar bedenk tegelijkertijd dat er nu geen tijd meer is om andere schoenen aan te doen. Even later sta ik met de vijf anderen tussen de boerenkool. De positie wordt bepaald, het licht gecheckt en we doen precies wat de regisseur van ons vraagt. Mijn hakken zakken steeds dieper weg tussen de grote groene bladeren.

Boerenkool is cool

De regisseur mompelt iets over tien minuten pauze, zonsondergang en beter licht. Ik warm even op in de boerderij maar voordat ik het weet is het licht perfect. NU moet de film geschoten worden. We nemen snel onze positie in. Mijn hakken zakken nog dieper weg (alsnog vergeten mijn laarzen aan te doen). En dan begint het te regenen. Eerst zijn het nog voorzichtige druppels maar al snel houdt het op met zachtjes regenen. Terwijl de regisseur ons streng maar rechtvaardig toespreekt, de visagiste probeert te redden wat er te redden valt en iemand rook wappert voor het juiste effect, kijkt boer Marco lachend toe. Ik word er ook wat giechelig van. Glitter en glamour tussen de boerenkool. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Doorweekt en verkleumd verzamelen we ons in de keuken van de boerderij. Ik zou wel een bordje vol vitamine A,C en K lusten.

Juist ja, stamppot boerenkool!

Deze blog is ook verschenen op: www.gezondnu.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.