Gezonde chocoladepasta met kokosmelk

Dochterlief zou het liefst altijd chocoladepasta op haar brood smeren. Helaas voor haar heb ik pasta al een tijd geleden uit ons huis ‘verbannen’. Niet alleen omdat er ontzettend veel suiker in zit. Ook omdat het voor een groot deel uit palmolie bestaat. Sinds ze op televisie een stuk over een orang-oetan opvang zag, snapt ze mijn beslissing gelukkig helemaal. Deze opvang is noodzakelijk (maar lang niet toereikend) om de dieren op te vangen waarvan het oerwoud wordt gekapt. Hun leefomgeving wordt vervolgens gebruikt om er snelgroeiende palmolie palmen op te zetten. Aan mij de schone taak om een alternatief te bedenken in de vorm van gezonde chocoladepasta.

Het blijft misschien lastig om altijd maar verantwoorde keuzes te maken maar bewustzijn is al een hele stap. Ik probeer zoveel mogelijk producten met palmolie te vermijden om zo toch mijn (bescheiden) bijdrage te leveren. Je doet waarvan je denkt dat je er goed aan doet. Omdat ik de chocopasta behoefte van dochterlief echt wel snap, maakte ik een gezonder en verantwoorder alternatief. Gezonde chocoladepasta met kokosmelk. Uiteraard gebruikte ik biologische producten voor de bereiding van deze pasta.

Ingrediënten voor gezonde chocoladepasta (1 pot) :

 • 400 ml volvette (!) kokosmelk
 • 2 tl vanillepoeder
 • 25 gram cacao
 • 45 gram kokosbloesemsuiker
 • snufje Keltisch zeezout

Bereiding van de gezonde chocoladepasta :

De bereiding van de gezonde chocoladepasta is echt super simpel. Je doe de kokosmelk samen met de rest van de ingrediënten in een blender, keukenmachine of in de mengkom van je staafmixer en meng het in een paar minuten tot een egaal mengsel. Dan giet je de nog dunne pasta in een schone pot. Vervolgens laat je de pot een paar uur in de koelkast staan totdat het geheel steviger is. Het is van belang om de gezonde chocoladepasta in de koelkast te bewaren omdat deze anders te vloeibaar wordt. Het lijkt me ook lekker met een paar lepels geraspte kokos erdoor voor wat extra ‘kokosbite’. Je kunt er natuurlijk ook andere smaakjes aan toevoegen zoals kaneel of sinaasappelrasp. Net wat jij lekker vindt (of je kinderen ;)).

Binnenkort ga ik ook eens chocolade-hazelnootpasta maken!

gezonde chocoladepasta

2 Comments

 1. Myrthe schreef:

  Dank u wel voor de tip!

 2. Mie schreef:

  Recept voor grote mensen: 1 blik romige kokosmelk (Delhaize huismerk) en 320g pure chocolade in een pannetje opwarmen tot de chocolade gesmolten is. Niet laten kolen. In potjes gieten, afsluiten en laten afkoelen. Super- maar dan ook echt super lekker. Ook zeer geschikt als ganache voor gebak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.