Het ruikt naar Sinterklaas in huis, of beter gezegd naar speculaas. Dochterlief bakt met een vriendinnetje kruidnootjes in allerlei vormen en maten. Dit jaar voor het eerst van biologisch volkorenspeltmeel, met kokosbloesemsuiker en een zelf gemengd speculaaskruiden mengsel. Gezondere knapperige kruidnootjes.
Andere jaren bakten we steevast kruidnootjes maar dan de minder verantwoorde variant. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Aan het deeg ligt het niet. Het is prachtig bruin van kleur en het glanst, precies zoals het hoort.
De meiden associëren er op los en maken ook wat “pepernotendrollen”. Verder worden er nootjes gemaakt, hartjes, speculaasjes met geschaafde amandelen en poppetjes. Als we met een kloppend hart vol verwachting proeven van de baksel zijn we blij. De “gezondere” pepernoten zijn echt heel lekker! En super simpel om te maken! Hierbij het recept, dan kan je het nog net uitproberen voor 5 december.
Mocht je nog op zoek zijn naar andere recepten met speculaaskruiden dan kan je deze speculaascake of dit bananenbrood ook eens proberen.
voor de speculaaskruiden:
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed tot een mooi bruin, soepel en glanzend deeg. Vorm er balletjes van en verdeel die over een bakplaat. Klein beetje aandrukken. Maak er desgewenst ook andere vormpjes of koekjes van. Je kunt speculaasjes garneren met geschaafde amandelen. Bak vervolgens de kruidnootjes ongeveer 18 minuten in de voorverwarmde oven. Afkoelen en smullen maar!