Sommige recepten kunnen na een tijdje wel eens weer worden aangepast. Dit recept voor gezonde worteltaart is daar een mooi voorbeeld van. Het was al lekker maar is nu nog veel lekkerder. Dit recept was een van de eerste recepten op de site en heeft zelfs een eervolle vermelding gehad op de Facebooksite van Flow magazine in 2016.
Het is een behoorlijk grote taart en wanneer je deze in een rechthoekige vorm bakt kun je er makkelijk vierkantjes van snijden. Worteltaart is waarschijnlijk de bekendste zoete taart waarin groente verwerkt wordt, Ik ben sowieso gek op groenten verwerken in gezondere traktaties. Zo kun je courgette verwerken, bietjes of pompoen.
De taart is niet zo zoet omdat er alleen natuurlijk suikers worden gebruikt. De topping van kokosroom, citroen en een klein beetje honing is echt een heerlijke aanvulling op de kruidige smaak van de taart.
Voor de taart:
Voor de topping:
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Ontpit eerst de dadels, doe ze in een schaaltje en overgiet ze met heet water.
Rasp vervolgens de wortels julienne. Meng in een kom de amandelmeel, speltmeel, specerijen, bakingsoda en de geraspte kokos.
Giet de dadels goed af. Doe ze samen met de bananen en eieren in de mengkom van de keukenmachine. Meng het geheel tot een romig geheel.
Hak ondertussen de walnoten grof.
Voeg dan het mengsel uit de keukenmachine toe aan het meelmengsel.
Mix alles goed door elkaar tot je een goed beslag hebt. Spatel de wortelen erdoor en vervolgens ook de citroensap, walnoten en rozijnen.
Stort het beslag in een taartvorm.
Zet de worteltaart nu in de oven voor ongeveer 40-45 minuten op 170 graden totdat hij mooi bruin en gaar is geworden. Laat hem goed afkoelen.
Maak de topping door de kokosroom uit het blik te scheppen (door het koelen scheiden kokoswater er room van elkaar) en in een kom te doen. Voeg de honing en citroensap toe en klop het met een handmixer door elkaar.
Wanneer de taart volledig is afgekoeld kun je topping eroverheen smeren en vervolgens decoreren met wat geraspte wortel, walnoten en kokossnippers.
Enjoy!