“Gezondheid en voeding gaan hand in hand”

Weerstand en vlierbessen

Voedingscoach Myrthe blogt: gezonde recepten en tips voor een groene(re) leefstijl

Blog – vrijdag 29 mei 2020

“Ik ben Myrthe Johansen, (45) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl.”

Myrthe’s eerste blog: de Groene Voorjaarsschoonmaak – vijf tips voor een gezonde lever

Het is mei, het voorjaar op z´n best. Tijd voor een Voorjaarsschoonmaak! Niet alleen in huis, maar ook in het lijf. Het mooie van ons lichaam is dat het zélf opruimt. Dat schoonmaken doen onze uitscheidingsorganen: onze lever, nieren, darmen, huid en longen. Toch kan het zo zijn dat je lichaam moeite heeft met het opruimen omdat er te veel rommel is.

Neem bijvoorbeeld de lever. Alleen dit orgaan voert meer dan 600 verschillende functies uit. Als we er goed voor zorgen zou de lever wel een paar levens lang mee kunnen gaan. En als we een deel van de lever verwijderen kan deze binnen twee maanden weer grotendeels zijn aangegroeid.

De lever speelt een grote rol bij onze stofwisseling en heeft als belangrijkste taak reinigen en ontgiften. De meest belastende stoffen voor de lever zijn alcohol, medicijnen, suiker en stress. Als de lever het zwaar heeft kan zich dat onder anderen uiten in klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, jeuk, spier- en gewrichtspijn en slecht slapen.

Je kunt je lever ondersteunen door de dag te beginnen met een glas lauw water met het sap van een halve citroen. Een andere tip: verse kiemen. Bijvoorbeeld die van Broccoli. Kiemen (zaadjes die net zijn uitgekomen) bevatten alle vitaliteit om een grote sterke plant te worden, en daar profiteren we van. Strooi kiemen eenvoudig uit boven een salade, of op een cracker met hummus. Belangrijk is om de kiemen niet te verhitten, dan gaat er veel voedingswaarde verloren.  Ook kun je je lever ‘verwennen’ met bittere groenten zoals :

  • Witlof
  • Artisjok
  • Raapstelen en 
  • Waterkers

Groene blaadjes zijn sowieso een goed idee. Alle groene groenten bevatten namelijk chlorofyl en chlorofyl kan allerlei gifstoffen aan zich binden of via de lever helpen uitscheiden. Schoonmaak houden in je lijf, door een goede salade met rauwkost te eten of een flinke kop soep. Zo makkelijk kan het zijn.

Hierbij twee van mijn recepten, die heel goed passen bij een Voorjaarsschoonmaak.
Groene groet!

signature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.