Glutenvrije appeltaart met heel veel appel

glutenvrije appeltaart met heel veel appel

Eigenlijk zou de kop van dit recept veel langer moeten zijn. Glutenvrije appeltaart met heel veel appel en zonder suiker. Maar dat werd te lang. Deze appeltaart maakte ik van boekweitmeel. Glutenvrij dus, maar eerlijk is eerlijk, als je denk aan een zoete knapperige korst van deeg dan moet je verder zoeken. Deze taart is namelijk vooral appel, heerlijk maar lijkt niet op een traditionele appeltaart. Je maakt namelijk een soort beslag dat je over de appels giet waardoor het een compacte appeltaart wordt.

Uiteraard heb ik nog veel meer varianties van appeltaart op mijn site staan. Wat dacht je van deze plaattaart, of deze, net iets meer verantwoorde ´ouderwetste appeltaart´. Of als je echt voor knapperig gaat en je houdt van havermout is deze kruimelvariant ook echt een goed idee. En deze glutenvrije appeltaart maakte ik nog niet zo lang geleden uit de losse pols.
Genoeg keuze lijkt mij :).

Glutenvrije appeltaart
ingrediënten:

  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 el vanille essence
  • 2 eieren
  • 6 appels
  • 100 ml plantaardige melk
  • 25 gram roomboter (of kokosolie)
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 1 flinke el kaneel
  • 1 tl kardemom
  • handje amandelsnippers

Glutenvrije appeltaart met heel veel appel
bereidingswijze:

Verwarm eerst de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Meng boekweitmeel, kaneel, kardemom en een snufje zout in een mengkom. Schil vervolgens de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appels dan in hele dunne plakjes (dat deed ik met behulp van de keukenmachine, super snel).
Smelt ondertussen de roomboter of kokosolie. Dat doe ik altijd in de oven die aan het voorverwarmen in (energiezuinig). Klop dan de eieren luchtig met vanille-essence en plantaardige melk en giet er gesmolten boter bij (zorg dat deze niet te heet is anders stolt het ei). Voeg het natte mengsel aan het droge mengsel toe en klop er een egaal beslag van. Giet dit mengsel over de appelplakjes en schep voorzichtig om met een spatel.

Bekleed een springvorm (20-22 cm) met bakpapier (of vet de vorm in) en verdeel het appelbeslag over de vorm. Duw goed (maar voorzichtig) aan. Strijk de bovenkant glad. Bestrooi de taart dan met amandelschaafsel en zet het geheel vervolgens in de oven. Bak de taart in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Verwijder dan voorzichtig de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snij pas aan als de taart goed afgekoeld is.
Heerlijk met een dot (kokos)slagroom.

Verwarm de oven voor op

glutenvrije appeltaart met heel veel appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.