Glutenvrije vlierbloesempannenkoekjes

glutenvrije vlierbloesempannenkoekjes

Het is weer vlierbloesemseizoen. De grote roomwitte schermen bloeien volop in onze naaste omgeving. Soms pluk ik een scherm terwijl ik een rondje met de hond doe en daar maak ik dan thuis een kopje thee van. Met de bloemen kun je van alles maken. Het bekendste recept is wel vlierbloesemsiroop. Dat maak ik ieder jaar op verzoek van dochterlief. Voor de siroop heb je wel behoorlijk wat suiker nodig en dat is, zoals je weet, niet mijn meest favoriete ingrediënt. Ik bedenk me dan altijd maar dat het in ieder geval een stuk beter is dan de siroop die je in de supermarkt kunt kopen. En sommige tradities moet je nou eenmaal in ere houden. Alweer jaren geleden deelde ik een recept voor deze vlierbloesempannenkoekjes. Ik bedacht nu een nieuwe variatie. Glutenvrije vlierbloesempannenkoekjes. Heerlijk luchtig en lichtzoet door het gebruik van een banaan en de bloesem.

De vlier is een bijzonder geneeskrachtige plant. In het voorjaar kun je de bloesems gebruiken in het najaar de bessen. De bloesem wordt medicinaal ingezet bij verkoudheid en griep. De bloemen werken weerstand verhogend, vochtafdrijvend, bloedzuiverend, antiseptisch en slijmoplossend. Een goede reden dus om jezelf zo af en toe te trakteren op wat bloemetjes. Zorg er wel voor dat je niet een hele struik leegplukt want daar waar geen bloesem meer is komen ook geen bessen meer. En die kunnen we straks in het najaar weer gebruiken voor een geneeskrachtig sapje (en laten we de vogels niet vergeten, die houden ook van de bessen).

Glutenvrije vlierbloesempannenkoekjes (15 stuks)
ingrediënten :

  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram teffmeel
  • 2 eieren
  • 250 gram biologische volle kwark
  • 1 banaan
  • 30 gram vlierbloesem (alleen de bloemetjes)
  • 1 tl vanille essence
  • snufje zout
  • 1 tl bakingsoda
  • kokosolie om in te bakken

Vlierbloesempannenkoekjes
bereidingswijze:

Pel allereerst de banaan en pureer deze met een staafmixer. Doe vervolgens de eieren en kwark erbij en mix dit tot een geheel. Voeg dan de melen toe met het snufje zout en de vanille essence. Meng tot een egaal beslag en voeg tenslotte en bakingsoda toe (dit geeft luchtigheid aan het beslag).

Verwarm dan wat olie in een koekenpan en vorm drie kleine pannenkoekjes. Bak ze goudbruin voordat je ze omkeert. Ik vind het zelf fijn om een deksel te gebruiken zodat de pannenkoekjes goed gaar worden.


Bak totdat het beslag op is. Serveer de pannenkoekjes met vers fruit zoals aardbeien en wat bloesem. Ook erg lekker in combinatie met een klein beetje paardenbloemenjam.

glutenvrije vlierbloesempannenkoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.