Vorig jaar maakte ik voor het eerst paardenbloemenjam en dat viel zo in de smaak dat ik vorige week weer een voorraadje maakte. Paardebloem is een geneeskruid en werd als eerste beschreven in een boek over de traditionele Chinese geneeskunst. Alles van de paardenbloem is eetbaar (maar eerlijk is eerlijk, niet alles is even lekker) en bevat vooral veel bitterstoffen. Deze bitterstoffen zijn goed voor de lever en helpen de spijsvertering. De blaadjes van de paardenbloem worden ook wel molsla genoemd, deze kun je verwerken in een salade of stampotje. Maar mijn favorieten zijn toch echt de bloemen. Als garnering op een pannenkoek met paardenbloemenjam of als kleurig detail in een salade.
Het voordeel van het hebben van een moestuin is dat je onkruid in overvloed tot je beschikking hebt. Ik plukte mijn bloemen dan ook daar omdat er op het moestuincomplex geen honden worden uitgelaten en er niet wordt gewerkt met chemische middelen. Dat is wel iets om rekening mee te houden…
Pluk de paardenbloemen op een droge dag, het liefst in de middag als ze wijd open staan.
Wanneer je thuis gekomen bent ga je direct de blaadjes van de kopjes plukken. Als je de bloemen laat staan heb je namelijk kans dat ze dicht gaan of dat ze direct zaadpluisjes gaan vormen (vooral als het warm is).
Houdt een hand blaadjes apart en doe de rest in een pan en overschenk dit met water.
Verwarm de ‘paardenbloemensoep’.
Was de sinaasappel en citroen en rasp de schil eraf. Dit gaat het makkelijkst met een zesteur.
Houd het rasp apart. Pers vervolgens de vruchten uit. Giet het sap bij de ‘soep’.
Laat het geheel een minuut of tien zachtjes doorwarmen tegen de kook aan.
Vervolgens zeef je de blaadjes eruit en doe je de vloeistof terug in de pan.
Breng dan aan de kook en voeg de rasp, de blaadjes en de geleisuiker toe.
Laat de jam volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de suiker een paar minuten koken.
Giet vervolgens de jam in goed schoongemaakte potten en zet de potten na het vullen en sluiten op de kop weg. Zo trekt de jam vacuüm. Laat het afkoelen en bewaar de paardenbloemenjam vervolgens in de koelkast. Lekker in de yoghurt, op de pannenkoek of op een beschuitje.
2 Comments
Dank je wel. En leuk dat je het gaat proberen!
superinteressant! ga het zeker proberen! ♡
groetjes
Yolanda