Het heerlijk avondje is aangebroken. Daar horen natuurlijk pepernoten bij en/of kruidnootjes. Voor Hofweb schreef ik een blog over suiker en het vervangen van geraffineerde suiker voor natuurlijk, ongeraffineerde suikers. Goed zoet kruidnootjes dus. Je kunt deze kruidnootjes bakken maar dat hoeft niet. En je kunt er ook makkelijk chocolade kruidnootjes van maken. Welke variatie kies jij? Meer Sint inspiratie of misschien voor morgen als je kruidnootjes over hebt? Maak dan deze speculaascake of dit taartje met amandel, mandarijn en overgebleven kruidnootjes.
Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Doe dan de stukjes dadels met de amandelmeel, havermout, speculaaskruiden, kokosolie, een eetlepel water en een snufje zout in de kom van een keukenmachine of blender. Maal het geheel fijn. Het ´deeg´ is goed als je er balletjes van kunt rollen zonder dat ze uit elkaar vallen. Mocht dit niet lukken voeg dan een extra eetlepel water toe.
Rol kruidnootjes van het deeg en leg ze op een stukje bakpapier.
Nu zijn er twee mogelijkheden.
1. Je kunt de ´rauwe´ kruidnootjes in de koelkast zetten om steviger te laten worden.
2. Je kunt ze 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 150-160 graden.
De kruidnootjes zijn dan knapperig van buiten en ´chewy´ van binnen.
Je kunt ook de helft rauw laten en de andere helft afbakken :).
Optioneel (en erg lekker) chocolade kruidnootjes! Smelt daarvoor 50 gram pure chocolade au bain marie. Doop hierin de koude rauwe of de (afgekoelde) gebakken kruidnootjes helemaal of voor de helft. Laat de chocolade hard worden en snoepen maar!
Rauwe kruidnootjes bewaar je het beste in de koelkast en eet je gekoeld.
De gebakken kruidnootjes zijn dezelfde dag het lekkerst.