Bij muffins denk je al snel aan een zoete traktatie maar deze variant kun je gewoon bij de lunch of het diner eten. Groentemuffins met wortel en doperwten. Op smaak gemaakt met kruiden en geitenkaas. Dit keer gebruikte ik geen volkorenmeel maar gebuild meel, dit geeft een iets minder compact effect.
Er zijn veel verschillende soorten meel. De meeste bekende zijn van granen gemaakt. Maar er bestaat ook meel van grassen zoals quinoa of van peulvruchten zoals kikkererwten. Ook van noten wordt meel gemaakt zoals amandelmeel, hazelnootmeel en kastanjemeel. En zelfs van bananen wordt meel gemaakt. Enorm veel keuze dus. Alleen is het niet zo dat je het ene soort meel zo maar kunt vervangen voor een ander. Iedere soort heeft zo zijn eigen eigenschappen en voedingswaarde.
Tarwe is het meest gegeten graan in Nederland. Op zich is er in de oorspong niet veel mis met tarwe ware het niet, dat in de loop der jaren steeds meer kunstmest wordt gebruikt bij het verbouwen van dit graan. Hoe meer gluten tarwe bevat, hoe beter het is voor de industrie. Gluten zijn een soort eiwit dat zorgt voor de samenhang in brood en banket. Je kunt het vergelijken met een soort lijm.
Omdat een teveel aan gluten je darmwand kunnen beschadigen probeer ik zoveel mogelijk te variëren. Dus maak ik wraps van boekweit, bananenbrood van amandelmeel en spelt, koekjes van kokos en eet ik rijst, haver, quinoa en meer. Er is zoveel beschikbaar.
Deze muffins maakte ik wel van tarwemeel, gebuild tarwemeel om precies te zijn. Dit houdt in dat een deel van de vezels worden verwijderd. Maar in tegenstelling tot bloem bevat dit biologisch-dynamische meel nog steeds wel vezels en de kiem van de graankorrel. Het zit dus tussen bloem en volkoren in. En daardoor is het meer geschikt dan volkoren om banket van te maken. Of zoals in dit geval muffins.
Uiteraard kun je ook volkorenmeel gebruiken, geeft alleen een steviger effect. Of misschien een beter alternatief, volkoren speltmeel. Vaak iets fijner niet alleen qua structuur maar ook qua gluten.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Rasp eerst de wortel en de kaas. Snijd de bosui in ringetjes en hak de peterselie fijn.
Doe vervolgens de meel met zout, peper, paprikapoeder en wijnsteenbakpoeder in een kom.
Klop de eieren los met de melk in een andere kom. Doe dan dit mengsel bij het meel met kruidenmengsel. Mix even door elkaar met de handmixer terwijl je ook de boter toevoegt.
Schep er vervolgens de peterselie, wortel, kaas, lenteui en doperwten door.
Bekleed een muffinvorm met papieren muffinvormpjes en vul deze met het beslag.
Zet de vorm voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven totdat de muffins goudbruin en gaar zijn.