Tijd voor winterkost! Groentestoof met specerijen en spruitjes maakte ik in opdracht van Hofweb. Ook schreef ik voor deze fijne biologische online (groenten)winkel een artikel over de geneeskrachtige werking van verwarmende smaakmakers. Zo kun je lekker eten en aan je gezondheid werken, wie wil dat nou niet. En had je dit ontbijtrecept met verwarmende specerijen al gezien?
Wanneer ik een stoofpot maak maak ik altijd extra veel want ik vind het fijn om daar de volgende dag ook nog van te kunnen genieten als lunch. Juist in de herfst en winter zorgt zoveel mogelijk warm eten voor een comfortabel gevoel. Dus begin ik de dag met een warme pap van graanvlokken, eet ik als lunch soep of ´kliek´ en ´s avonds weer een warme maaltijd. Zo blijf ik zelf, als kouwelijk typje, lekker warm. Heb jij het snel koud of juist warm? Bedenk dan dat aan alle voedingsmiddelen een thermische werking wordt toegeschreven. Sommige verkoelen in meer of mindere mate, sommige voedingsmiddelen zijn neutraal en andere verwarmen. Deze stoof is heerlijk verwarmend. Serveer dit groentegerecht met naakte haver of bruine rijst.
(* Een theelepel is ongeveer 4 gram.)
Optioneel:
Pel allereerst de ui en knoflook en snipper deze. Maak dan de spruitjes schoon en halveer deze. Schil vervolgens de bataat, pastinaak en wortel. Snijdt de groenten in blokjes van ongeveer een centimeter.
Verwarm olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook op zacht vuur ongeveer 5 minuten. Voeg dan de specerijen (zonder het zout) toe en bak mee totdat ze beginnen te geuren. Voeg vervolgens bataat, wortel en pastinaak toe. Schep om en giet de kokosmelk erbij. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.
Spoel ondertussen de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
Roer het groentemengsel af en toe voorzichtig om.
Voeg na 15 minuten de spruitjes en tomatenblokjes toe, schep opnieuw om en laat het geheel nogmaals 15 minuten zachtjes doorkoken.
Wanneer de spruitjes beetgaar zijn kunnen de kikkererwten toegevoegd worden. Proef de stoof en maak op smaak met zout, citroensap en eventueel nog wat extra chilivlokken. Serveer de groentestoof met naakte haver of volkoren rijst. Lekker met een lepel kokosyoghurt, licht geroosterde cashewnoten en wat verse koriander.
Recept ontwikkeld voor Hofweb
Foto: studio Mees