Kaneelwafels met kruidige compote (glutenvrij)

Kaneelwafels met kruidige compote

Voor Hofweb mocht ik weer recepten ontwikkelen, dat is altijd weer een feestje om te doen. Waren het vorige maand noten die een hoofdrol speelden, deze maand staan verwarmende specerijen centraal. Specerijen zijn geweldige smaakmakers met vaak ook mooie geneeskrachtige eigenschappen. En deze tijd van het jaar leent zich uitstekend voor het gebruik van verwarmende specerijen zoals gember, kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en peper. De dag lekker warm beginnen? Kaneelwafels met kruidige compote is een heerlijk ontbijt.

Wist je dat Ceylon kaneel ook wel ´echte kaneel´ genoemd wordt? Er zijn veel verschillende soorten kaneel maar deze soort heeft de sterkste werking. Kaneel ondersteunt de spijsvertering, kan zorgen voor een stabielere bloedglucose spiegel en kan het LDL (´schadelijke´) cholesterol verlagen. Ook kardemom heeft deze eigenschappen en kan daarbij de lever ook nog ondersteunen. Gember gaat ontstekingen tegen en kruidnagel heeft een extreme sterke antioxidant kracht (en antioxidanten beschermen onze cellen). Kortom een goed begin van je dag.

Kaneelwafels met kruidige compote
Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de wafels:

  • 50 gram havermout
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 el amandelpasta
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • 1 el ahornsiroop
  • 350 ml hazelnoot-rijst melk
  • 1 ½ el Ceylon kaneel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder

Voor de compote:

  • 2 appels
  • 3 peren
  • sap van een ½ sinaasappel
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 kleine tl kardemom
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1 kleine tl gemberpoeder* (of stukje verse gember)
  • kokosolie om wafelijzer mee in te vetten

Wafels met compote
bereidingswijze:

Bereidingswijze wafels:

Breek de banaan in stukjes en doe die in een kom. Voeg daar de eieren en amandelpasta aan toe en meng tot een glad geheel met behulp van een staafmixer. Doe de havermout, amandelmeel, boekweitmeel, kaneel en bakpoeder in een beslagkom, meng even door elkaar. Giet daar het eimengsel, ahornsiroop en de hazelnootmelk bij. Meng met een garde of mixer tot een beslag.

Verwarm een wafelijzer en vet het in met kokosolie. Bak de wafels goudbruin en gaar tot het beslag op is.

Bereidingswijze compote:

Schil de appels en peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Rasp de schil van de sinaasappel en doe dit in een schaaltje. Halveer de sinaasappel en pers een helft uit. Doe de appel- en perenblokjes in een steelpan met het sap van de halve sinaasappel. Voeg gember-, kardemom- en kruidnagelpoeder toe. Breng aan de kook en laat het geheel 10-15 minuten zachtjes pruttelen, roer af en toe om. Wanneer de compote zacht is maar nog wel stukjes heeft kan de sinaasappelschil erbij. Roer het geheel goed om en serveer warm.

Serveer de warme kaneelwafels met de kruidige compote en een glas geurige chai thee.

* Een kleine theelepel is ongeveer 2 gram

kaneelwafels met kruidige compote

Recept ontwikkeling in opdracht van Hofweb
Foto: Studio Mees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.