Idiase wortelpannenkoekjes (vegan)

Eerder deelde ik al een recept voor een wrap van kikkererwtenmeel. Ik hou van de nootachtige smaak van kikkererwten. Indiase wortelpannenkoekjes (vegan) zijn kleine dikke pannenkoekjes die je net zo gekruid kunt maken als je zelf wilt. Zelf vind ik garam masala altijd een lekkere smaakmaker in Indiase gerechten dus dat voegde ik toe. Maar je kunt ook alleen wat koriander en komijn toevoegen.

Specerijen maken niet alleen smaak. Ze hebben ook altijd andere bijzondere eigenschappen. Ze verwarmen, zijn ontstekingsremmend of hebben een effect op je bloedglucose spiegel. Kruiden en specerijen worden in heel veel culturen al eeuwenlang gebruikt als medicijnen. Ook hier is het toverwoord variatie. Door heel veel verschillende kruiden te gebruiken voeg je dus kracht toe aan je voeding. Kruidenthee drinken is ook een goed idee mits je voldoende varieert.

Kaneel helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, gember is ontstekingsremmend en komijn helpt de spijsvertering. Er zijn ook wat kanttekeningen natuurlijk, als je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt kun je zoethoutthee beter laten staan maar als je last van je maag hebt kan dit juist weer helpen. Maar iedereen is anders dus experimenteer en vind uit wat bij jou past.

Indiase wortelpannenkoekjes (vegan)
Ingrediënten:

  • 100 gram winterwortel
  • 125 gram kikkererwtenmeel
  • snufje zout
  • 2 tl garam masala
  • handje verse koriander
  • snufje chilivlokken
  • 1 kleine rode ui
  • 125-150 ml water
  • beetje kokosolie om in te bakken

Voor de yoghurtsaus:

  • 6 eetlepels (plantaardige) yoghurt
  • 100 gram komkommer zonder zaadlijst, in kleine stukjes gesneden
  • handje gehakte peterselie
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • zout en peper
  • snufje komijn

Indiase wortelpannenkoekjes (vegan)
Bereidingswijze:

Rasp de winterpeen. Pel de ui en snijd deze in halve of kwart ringetjes. Hak de verse koriander. Meng dan in een kom het meel met het water, garam masala, chilivlokken en een beetje zout. Zorg ervoor dat er een egaal beslag ontstaat. Voeg dan de wortel, koriander en ui toe. Meng goed door elkaar.

Je hebt nu een dik beslag. Verwarm een koekenpan voor met een beetje kokosolie. Schep nu drie kleine hoopjes beslag in de pan en druk een beetje aan. Ik gebruik vaak een ijslepel bij wat dikker beslag wat ik daar na met een lepel platdruk. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin op matig vuur.

Ga zo door totdat het beslag op is. Je kunt ongeveer 12 pannenkoekjes bakken van het beslag. Ondertussen kun je de pannenkoekjes warm houden in de oven (voorverwarmen op 100 graden).

Je kunt de pannenkoekjes serveren met een mango chutney en/of een yoghurtsaus. Maak de yoghurtsaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Als je het gerecht vegan wilt houden gebruik dan een plantaardige yoghurt zoals kokos of amandelyoghurt. Als je gewone yoghurt gebruikt gaat mijn voorkeur uit naar biologische ´levende´yoghurt zoals die van Pur Natur .

Lekker bijgerechtje bij een Indiase maaltijd van dahl en citroenrijst.

Indiase wortelpannenkoekjes (vegan)


1 Comment

  1. i van der sijde schreef:

    carrot baji’s met raïta wordt in India gegeten als snack of als onderdeel van een uitgebreid voorgerecht. Lekker!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.